Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Препорука ММФ-а је да удео зарада у јавном сектору у БДП-у падне на одрживији ниво

Bookmark and Share

16.10.2020. Економске вести

Мисија Међународног монетарног фонда (ММФ), на челу с Јан Кесом Мартејном, саопштила је данас да „у 2021. годину повећања зарада у јавном сектору треба да буду ограничена“.

Препорука ММФ-а је да удео зарада у јавном сектору у БДП-у падне на одрживији ниво

„Важно је да удео укупних трошкова зарада у јавном сектору у БДП-у забележи пад на одрживији ниво, након пораста у последње три године“, наводи се у том саопштењу.

Подсетимо, раније данас је министар финансија Синиша Мали изјавио да је ММФ сагласан да плате у јавном сектору могу да расту.

Ипак, плате у јавном сектору су за четвртину веће него у приватном сектору.

ММФ објашњава да би у буџету за 2021. годину, који је сада у припреми, било „прикладно смањење фискалног дефицита на 3 процента БДП-а, чиме би се обезбедио даљи пад удела јавног дуга у БДП-у“.

„У оквиру овог буџетског простора, повећање јавних инвестиција, укључујући зелене инвестиције, не само да ће подржати опоравак, већ ће подстаћи и потенцијални раст. Како би се за то отворио простор и с обзиром на повишене фискалне ризике, поред осталог са стране државних предузећа која се суочавају са потешкоћама и кредитних гаранција, важно је да удео укупних трошкова зарада у јавном сектору у БДП-у забележи пад на одрживије нивое, након пораста у последње три године“, прецизира се у саопштењу.

ММФ је управо са представницима власти у Србији завршио разговоре о окончању пете и последње ревизије Инструмената о координацији политика.


#   буџет   плате   инвестиције   Синиша Мали   ММФ   БДП
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима