Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Министар финансија Србије наговестио постепено смањење пореских стопа

Bookmark and Share

05.07.2017. Бета

Министар финансија Србије Душан Вујовић рекао је данас да "постоји простор да се постепено смањују пореске стопе" јер су позитивни фискални резултати бољи од очекиваних.

Министар финансија Србије наговестио постепено смањење пореских стопа

На конференцији за новинаре поводом завршетка седме ревизије трогодишњег стенд бај аранжмана са Међународним монетарним фондом (ММФ) министар је рекао да је дефицит у буџету мањи од пројектованог, а да извоз расте.

"Мислим да ћемо остварити планирани раст бруто домаћег производа (БДП) за ову годину од три одсто, а дефицит буџета је са 1, 7 одсто коригован на 1, 1 одсто, јавни дуг је са 74 одсто крајем прошле године пао на 68, 1 одсто", рекао је Вујовић.

Додао је да је бољи рејтинг Србије снизио трошкове здуживања па су премије на стандардне каматне стопе четири пута мање него пре започетих реформи.

Он је истакао да ће успорен раст БДП у првом кварталу због "малих проблема у енергетици" бити надокнађен и остварен пројектовани раст, а дефицит у буџету је 80 милијарди испод планираног и моћи ће да се искористи за планиране циљеве.

"Спремни смо да у Закону о буџетском систему јавни дуг ограничимо на 60 одсто БДП и уведемо разумну форму дефицита који би дозвољавао да се у добрим временима штеди да би у лошим могло да се интервенише где је неопходно", рекао је Вујовић.

Додао је да су завршене "ургентне ствари и да се сада треба фокусирати на дугорочне циљеве и хватање корака са Европом и светом".

"Важно је да наставимо да привлачимо инвестиције и обезбедимо раст БДП од три или 3, 5 одсто", рекао је Вујовић.

Он је рекао да се слаже да био било добро да раст БДП буде и пет и шест одсто и зато треба побољшавати макроекономско окружење.

Додао је да би био срећан када би пензије могле да се финансирају из Пензионог фонда али да су дотације смањене и да су сада 200 милијарди динара.

Вујовић је најавио да ће Влада Србије у наредном периоду радити на реформи банкарског система и већој "динаризацији".


#   порез   буџет   инвестиције   Душан Вујовић   ММФ   БДП   јавни дуг
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима