Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ministar finansija Srbije nagovestio postepeno smanjenje poreskih stopa

Bookmark and Share

05.07.2017. Beta

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović rekao je danas da "postoji prostor da se postepeno smanjuju poreske stope" jer su pozitivni fiskalni rezultati bolji od očekivanih.

Ministar finansija Srbije nagovestio postepeno smanjenje poreskih stopa

Na konferenciji za novinare povodom završetka sedme revizije trogodišnjeg stend baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) ministar je rekao da je deficit u budžetu manji od projektovanog, a da izvoz raste.

"Mislim da ćemo ostvariti planirani rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) za ovu godinu od tri odsto, a deficit budžeta je sa 1, 7 odsto korigovan na 1, 1 odsto, javni dug je sa 74 odsto krajem prošle godine pao na 68, 1 odsto", rekao je Vujović.

Dodao je da je bolji rejting Srbije snizio troškove zduživanja pa su premije na standardne kamatne stope četiri puta manje nego pre započetih reformi.

On je istakao da će usporen rast BDP u prvom kvartalu zbog "malih problema u energetici" biti nadoknađen i ostvaren projektovani rast, a deficit u budžetu je 80 milijardi ispod planiranog i moći će da se iskoristi za planirane ciljeve.

"Spremni smo da u Zakonu o budžetskom sistemu javni dug ograničimo na 60 odsto BDP i uvedemo razumnu formu deficita koji bi dozvoljavao da se u dobrim vremenima štedi da bi u lošim moglo da se interveniše gde je neophodno", rekao je Vujović.

Dodao je da su završene "urgentne stvari i da se sada treba fokusirati na dugoročne ciljeve i hvatanje koraka sa Evropom i svetom".

"Važno je da nastavimo da privlačimo investicije i obezbedimo rast BDP od tri ili 3, 5 odsto", rekao je Vujović.

On je rekao da se slaže da bio bilo dobro da rast BDP bude i pet i šest odsto i zato treba poboljšavati makroekonomsko okruženje.

Dodao je da bi bio srećan kada bi penzije mogle da se finansiraju iz Penzionog fonda ali da su dotacije smanjene i da su sada 200 milijardi dinara.

Vujović je najavio da će Vlada Srbije u narednom periodu raditi na reformi bankarskog sistema i većoj "dinarizaciji".


#   porez   budžet   investicije   Dušan Vujović   MMF   BDP   javni dug
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima