Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Preporuka MMF-a je da udeo zarada u javnom sektoru u BDP-u padne na održiviji nivo

Bookmark and Share

16.10.2020. Ekonomske vesti

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), na čelu s Jan Kesom Martejnom, saopštila je danas da „u 2021. godinu povećanja zarada u javnom sektoru treba da budu ograničena“.

Preporuka MMF-a je da udeo zarada u javnom sektoru u BDP-u padne na održiviji nivo

„Važno je da udeo ukupnih troškova zarada u javnom sektoru u BDP-u zabeleži pad na održiviji nivo, nakon porasta u poslednje tri godine“, navodi se u tom saopštenju.

Podsetimo, ranije danas je ministar finansija Siniša Mali izjavio da je MMF saglasan da plate u javnom sektoru mogu da rastu.

Ipak, plate u javnom sektoru su za četvrtinu veće nego u privatnom sektoru.

MMF objašnjava da bi u budžetu za 2021. godinu, koji je sada u pripremi, bilo „prikladno smanjenje fiskalnog deficita na 3 procenta BDP-a, čime bi se obezbedio dalji pad udela javnog duga u BDP-u“.

„U okviru ovog budžetskog prostora, povećanje javnih investicija, uključujući zelene investicije, ne samo da će podržati oporavak, već će podstaći i potencijalni rast. Kako bi se za to otvorio prostor i s obzirom na povišene fiskalne rizike, pored ostalog sa strane državnih preduzeća koja se suočavaju sa poteškoćama i kreditnih garancija, važno je da udeo ukupnih troškova zarada u javnom sektoru u BDP-u zabeleži pad na održivije nivoe, nakon porasta u poslednje tri godine“, precizira se u saopštenju.

MMF je upravo sa predstavnicima vlasti u Srbiji završio razgovore o okončanju pete i poslednje revizije Instrumenata o koordinaciji politika.


#   budžet   plate   investicije   Siniša Mali   MMF   BDP
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima