Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Profesor Šoškić: Vraćamo se na lošu putanju ekonomske aktivnosti

Bookmark and Share

21.09.2019. N1 Srbija

Plate mogu biti samo dugoročno posledica onoga što se u zemlji stvara, produktivnost je ključna za procenu o tome koliko se mogu podizati plate, rekao je profesor Ekonomskog fakulteta Dejan Šoškić, govoreći o najavljenom povećanju plata u javnom sektoru.

N1
N1

Vlada je juče usvojila predlog rebalansa budžeta po kom se od 1.novembra povećavaju plate u javnom sektoru. Tako će medicinske sestre dobiti najveće povećanje od 15 odsto, dok će zaposleni u državnoj upravi dobiti 8 odsto.

"Ako podignete plate, odnosno potrošnju, a niste povećali ekonomsku aktivnost zemlje, onda povećate troškove i smanjite osnovu iz koje se zarade isplaćuju", objašnjava on.

 Kako je naveo, rast produktivnosti u zemlji je relativno skroman, a kad se tome doda i inflaciju, i u tom okviru bi trebalo da se kreće, odnosno određuje rast plata.

Trebalo bi ići i u neku reformu plata u javnom sektoru, kaže gost, mnogo više i bolje da se nagrađuju ljudi u zdravstvu, nauci, kulturi, i da nacionalna ekonomija počne da se izvlači iz situacije u kojoj je već više godina.

Ugrožena je i fiskalna stabilnost u zemlji, i imamo usporavanje makro ekonomske aktivnosti, dodao je.

Šoškić kaže da je Srbija ponovo na putanji niskih stopa rasta, i i dalje se razlika između nas i sličnih zemalja povećava, a s druge strane imamo najavu povećanja plata, imamo fiksni kurs, i dolazi po smanjivanja konkurentnosti ekonomije.

"Vraćamo se na lošu putanju ekonomske aktivnosti koja će imati i loše posledice", kazao je.

Šoškić je ipak rekao da fiskalna konsolidacija jeste u određenoj meri uspešna.

"Vlada je imala period fiskalne konsolidacije, sada se povlače potezi koji mogu da budu problematični", kaže.

On je ocenio da je važno da se ulaže u obrazovanje, nauku, kulturu.

"Ekonomska aktivnost zemlje počiva na tome koje kakvi pojedici učestvuju u ekonomskom razvoju zemlje, to su stubovi bez kojih nema ekonomske aktivnosti, a oni su kod nas u velikoj meri dovedeni u pitanje", zaključio je.

Fonet

Mali: Ako nastavimo kao u julu, godišnji privredni rast biće najmanje 3,5 odsto

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je privredni rast u Srbiji u julu iznosio 4,4 odsto i izrazio očekivanje da će, ako se tako nastavi do kraja godine, rast srpske privrede u odnosu na prošlu godinu iznositi najmanje 3,5 odsto, saopštio je njegov kabinet.

"Naša stopa rasta prošle godine bila je 4,3 odsto. Projektovali smo da stopa rasta ove godine bude 3,5 odsto, a posle prvog i drugog kvartala bilo je reči o tome da ekonomija usporava. To je bilo moguće, imajući u vidu krizu u Nemačkoj, kao i u ostalim zemljama koje su naši ekonomski partneri. Ali, u julu je stopa rasta iznosila oko 4,4 odsto. Ako tako nastavimo, u avgustu i septembru, mi ćemo imati najmanje 3,5 odsto stopu rasta u ovoj godini", rekao je Mali.

"Ako svoj BDP koncipiramo na rastu lične potrošnje i investicijama i ako učinimo zemlju atraktivnijom u smislu smanjenja opterećenja privrednika, izvoz će da raste i eto nama rasta od pet, šest odsto, što nam je cilj", rekao je ministar.

N1 Srbija


#   budžet   plate   Siniša Mali   BDP   Dejan Šoškić
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima