Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Професор Шошкић: Враћамо се на лошу путању економске активности

Bookmark and Share

21.09.2019. Н1 Србија

Плате могу бити само дугорочно последица онога што се у земљи ствара, продуктивност је кључна за процену о томе колико се могу подизати плате, рекао је професор Економског факултета Дејан Шошкић, говорећи о најављеном повећању плата у јавном сектору.

Н1
Н1

Влада је јуче усвојила предлог ребаланса буџета по ком се од 1.новембра повећавају плате у јавном сектору. Тако ће медицинске сестре добити највеће повећање од 15 одсто, док ће запослени у државној управи добити 8 одсто.

"Ако подигнете плате, односно потрошњу, а нисте повећали економску активност земље, онда повећате трошкове и смањите основу из које се зараде исплаћују", објашњава он.

 Како је навео, раст продуктивности у земљи је релативно скроман, а кад се томе дода и инфлацију, и у том оквиру би требало да се креће, односно одређује раст плата.

Требало би ићи и у неку реформу плата у јавном сектору, каже гост, много више и боље да се награђују људи у здравству, науци, култури, и да национална економија почне да се извлачи из ситуације у којој је већ више година.

Угрожена је и фискална стабилност у земљи, и имамо успоравање макро економске активности, додао је.

Шошкић каже да је Србија поново на путањи ниских стопа раста, и и даље се разлика између нас и сличних земаља повећава, а с друге стране имамо најаву повећања плата, имамо фиксни курс, и долази по смањивања конкурентности економије.

"Враћамо се на лошу путању економске активности која ће имати и лоше последице", казао је.

Шошкић је ипак рекао да фискална консолидација јесте у одређеној мери успешна.

"Влада је имала период фискалне консолидације, сада се повлаче потези који могу да буду проблематични", каже.

Он је оценио да је важно да се улаже у образовање, науку, културу.

"Економска активност земље почива на томе које какви поједици учествују у економском развоју земље, то су стубови без којих нема економске активности, а они су код нас у великој мери доведени у питање", закључио је.

Фонет

Мали: Ако наставимо као у јулу, годишњи привредни раст биће најмање 3,5 одсто

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да је привредни раст у Србији у јулу износио 4,4 одсто и изразио очекивање да ће, ако се тако настави до краја године, раст српске привреде у односу на прошлу годину износити најмање 3,5 одсто, саопштио је његов кабинет.

"Наша стопа раста прошле године била је 4,3 одсто. Пројектовали смо да стопа раста ове године буде 3,5 одсто, а после првог и другог квартала било је речи о томе да економија успорава. То је било могуће, имајући у виду кризу у Немачкој, као и у осталим земљама које су наши економски партнери. Али, у јулу је стопа раста износила око 4,4 одсто. Ако тако наставимо, у августу и септембру, ми ћемо имати најмање 3,5 одсто стопу раста у овој години", рекао је Мали.

"Ако свој БДП конципирамо на расту личне потрошње и инвестицијама и ако учинимо земљу атрактивнијом у смислу смањења оптерећења привредника, извоз ће да расте и ето нама раста од пет, шест одсто, што нам је циљ", рекао је министар.

Н1 Србија


#   буџет   плате   Синиша Мали   БДП   Дејан Шошкић
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима