Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Расипања државних предузећа

rssBookmark and Share

18.09.2010. Извор: Б92, Вечерње новости

У Нишу одржан Први међународни форум о енергетском менаџменту на локалном нивоу. Морамо на рационалнији начин да трошимо расположиве изворе енергије

Расипања државних предузећа

Расипамо киловате

ЕНЕРГЕТСКИ систем Србије је добро припремљен за наредну грејну сезону, сви даљински системи су спремни и енергената има довољно. Међутим, велика потрошња енергије и огромна дуговања потрошача, као и диспаритети између цена енергената и цена грејања, проблеми су који што пре морају бити решени.

Ово је у петак у нишком хотелу “Наис” отварајући Први међународни форум о енергетском менаџменту на локалном нивоу, истакао министар рударства и енергетике у Влади Србије, др Петар Шкундрић.

Он је изјавио да о промени цене гаса надлежни још разговарају и траже логично економско и социјално одговорно решење.

- Што се тиче цене гаса највећи проблем је у диспаритету курса долара и динара. С обзиром на то да гас плаћамо у доларима, да се цена потрошеног гаса наплаћује у динарима и да постоје велика потраживања постоји потреба кориговања цене гаса - рекао је Шкундрић.

Неопходно је, додао је Шкундрић, да на најрационалнији начин трошимо расположиве изворе електричне енергије, јер смо у Европи на последњем месту по њеном нерационалном коришћењу, а, иначе, за нередних шест година можемо да будемо лидер у региону по производњи овог енергента, као некадашња СФРЈ.

Министар Шкундрић је такође додао да би при минималној стопи раста друштвеног производа, Србија, са садашњих 36 милиона киловат-часова, наредних 30 или 40 година морала да удвостручи производњу електричне енергије, а ако се достигне жељена стопа, онда би струје требало далеко више. Помоћник генералног директора ЕПС-а Зоран Манасијевић је негласио да је производња струје знатно повећана, а такође и потрошња упркос томе што привреда у Србији мало ради, а као главног кривца за то навео је нерационални начин трошења струје.

- Просечном уштедом од најмање пет евра по становнику, показала су искуства на локалу, могуће је, на пример, у општини са 30.000 становника, остварити уштеду од 150.000 евра годишње - каже Бојан Ковачић, директор Агенције за енергетску ефикасност.


"Јавна предузећа се расипају"

Јавна предузећа расипају новац пореских обвезника, упозорили су Транспарентност Србија и Коалиција за надзор јавних финансија.

Ова изјава је уследила након најаве Електропривреде Србије да ће закључити уговор о спонзорству са фудбалским клубом Партизан.

Они подсећају да ЕПС послује без озбиљне конкуренције у многим аспектима свога рада и да је прошлу годину завршио са губитком већим од осам милијарди динара, који се „покрива“ новцем свих пореских обвезника.

Немања Ненадић из Транспарентнпости Србије подвлачи да су јавна педузећа основана како би задовољила прецизиране јавне интересе, међу којима није јавни интерес за подршку спорту.

„У ту сврху они добијају приходе или субвенције из буџета. Оне нису основане да би вршиле неке друге друштвене корисне радње попут развоју спорта, и овакво трошење новца је ненаменско трошење. Многа јавна предузећа ће бити и продата, тако да свако смањивање њихове имовине води ка томе да грађани Србије који ће имати права на неки удео од тих предузећа, сиромаше“, каже Ненадић.

Невладине организације закључују да је недопустиво да било које јавно предузеће у Србији закључује уговоре о спонзорству са спортским клубовима, а да је таква пракса поготово неоправдана када је реч о предузећима која су монополисти на тржишту или послују са губитком.

Коментара: 0


#   аутобус   јавна предузећа   субвенције   цена грејања
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима