Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Јоргованка: “Сигурна сам да грађани осећају бољитак"

Bookmark and Share

25.05.2016. Б92

Гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић оценила је да бољитак у Србији не мери само статистика већ и да грађани то осећају.

Танјуг
Танјуг

“Стабилност нисмо измислили ми. И ми као и ви живимо на истој планети и не знам ко то не осећа раст”, казала је Табаковићева на конференцији за новинаре упитана када ће грађани осетити побољшање економских показатеља.

Табаковићева је навела да су одговорне мере фискалне консолидације и структурне реформе почеле да дају резултате, што се виду у расту БДП-а, стабилности цена, мањем фискалном дефициту, повећању запослености, расту зарада, као и повећању извоза.

На констатацију да су реалне зараде у првом кварталу ове ниже него у последњем кварталу прошле године, а да је незапосленост у истом периоду већа, Табаковићева је одговорила да то нису упоредиви подаци.

Заменик директора Директората НБС за економска истраживања и статистику Бранко Хинић је на то одговорио да је када се упореде први квартали ове и претходне године, евидентан и раст зарада и раст запослености.

Како је навео, зараде у Србију су на крају првог тромесечја ове године биле веће номинално за 4,5 одсто и три одсто реално него у истом период претходне, с тим што у повећању зарада предњачи приватни сектор у којем су зараде порасле номинално за 5,8 одсто и реално за 4,2 одсто.

Када се погледају подаци о запослености, види се да је посматрано у истом периоду, запосленост већа за 6.000. И у овом случају раст се дугује приватном сектору, где је запослено 15.000, док је у јавном сектору број радника смањен за 9.000.

Говорећи о инфлацији, Табаковићева је казала да је она испод циљаног коридора пре свега због пада цена примарних производа и ниске цене нафте, а да ће у овој години износити око 1,8 одсто.

Уколико, међутим, поскупи струја, то ће утицати на то да се попне на ниво од 2,2 одсто, навела је гувернерка.

Табаковићева је изричито одбацила могућност да се путем курса подигне инфлација.

Коментара: 0


#   струја   плате   незапосленост   НБС   стандард   Јоргованка Табаковић   БДП  
@SrbNarodnabanka @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима