Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вучић: Просечна плата у Србији 2017. биће 500 евра

Bookmark and Share

07.01.2016. Танјуг, Блиц, ТВ Пинк

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да би био незадовољан сваким другим резултатом осим растом БДП од најмање 2 одсто у овој години и најмање 3 одсто у 2017. години.

Вучић, Фото: С.Радовановић, Танјуг
Вучић, Фото: С.Радовановић, Танјуг

- Циљ нам је да држимо јавне финансије под контролом да Србија никада вишšе не буде пред банкротом, да смањујемо јавни дуг и да обезбедимо раст БДП од најмање 2 одсто - изјавио је премијер у интервјуу Пинк телевизији и додао да очекује да просечна плата у Србији 2017. године буде 500 евра.

- Влада за све то има добар план и програм који је изнет 2014. године у експозеу. Дугорочни циљ је да смањујемо јавни друг, истакао је, те да од 2017. године немамо дефицит - рекао је Вучић.

Премијер је истакао да су објективни показатељи такви да нема сумње да ће 2016. бити боља година од проšшле.

Према његовим речима, објективно се не можžе рећи да Србија није у успону, али да га не чуди кад чује супротно.

- Код Срба постоји константно незадовољство. Када сте у историји чули да каžжемо да нам је боље? - запитао је Вучић.

Он је скренуо пажžњу на чињеницу да Србија можžе бити задовољна растом БДП, јер сличан или неšто већи имају Италија и Аустрија, много реазвијеније земље, да већи има Швајцарска, а Финска, иако 20 пута развијенија од Србије, има дупло мањи раст БДП.

- Али, нама је потребан много већи раст - рекао је премијер и додао да његова влада има добар план, али да највише зависи од народа, од грађана.

Он је подсетио да смо, без обзира на тешке и катастрофалне поплаве, кренули у реформе, које су почеле да дају резултате и да не можžемо бити задовољни резултатима.

- Да ли ћемо да ли ћемо моћи да се издигнемо изнад тога и да само не критикујемо, већ да видимо шта сами можемо да урадимо, то је друга ствар - рекао је Вучић.

Он је приметио да "раст" БДП био - 3,6 одсто у време када су на власти били они који су данас најгласнији са примедбама и критикама.

"Наш дуг у доларима већи је само у књигама"

- Наш дуг за кредите у доларима већи је само у књигама, и не оптерећује грађане - додао је премијер.

Упитан да ли би било потребно да се јавни дуг конвертује из долара у евро због јачња америчке валуте, Вучић је рекао да раст долара само формално утиче на нас, јер, како је објаснио, за сада нисмо имали суштинских проблема у отплати кредита у доларима.

Разлог је, како је навео, јер смо доларе, које смо узели од УАЕ с каматом од два одсто, користили као "хеџ фонд", што значи за камате које су нам доспевале у доларима.

"Не 'миришšе' ми на изборе, већ на рад"

Премијер је рекао и да не размишља о изборима, али да би, када би сада саствљао владу, неке министре заменио бољим.

- Мени не миришšе на изборе, мириšше ми на рад - рекао је Вучић одговарајући на питања да се многима чини да "мириšше" на ванредне изборе.

- Када би сада поново састаљао владу, један део министара би остао, један део не би, рекао је и приметио да не види у томе нишšта спектакуларно, као šто је нормално да се мењају играчи у спортским клубовима, као šто Кока кола сваке године мења 15 посто запослених да би унела "нову крв и нову енергију" у компанију - рекао је Вучић.

На питање да ли он одржава неку врсту тентије, он се сагласио без оклевања и приметио да министри и остали у управи због тога боље раде.

- Наравно да боље раде...мислите да ватерполисти, на пример, нису под притиском? - рекао је Вучић.

На опаску да ватерполисти не страхују да ће их тренер избацити из игре, он је одговорио:

- Него шта него мисле, и мисле да ће бити разочарање и за њих и за остале ако не победе... И зато ја вршим притисак... Немојте да се бавите спортом ако нисте навикли на притисак - додао је он.

- Мислите да можете ове ауто-путеве без притиска да изградите? Не можете... Иначе, зашто други нису отварали путеве? Како је могуће да смо у 2015. урадили више аутопутева него ранијих година? Зато што смо вршили притисак. Ја вршим притисак у целом ланцу, лично! Зовем их све, зовем директора Путева, Коридора, Зорану, дрзавне секретаре, ове са градилишта... - рекао је Вучић.

"У току је борба за власт, али нећу да купујем вољу народа идиотлуцима које користе други политичари"

Вучић је, такође, рекао је да он неће да "купује" вољу народа, јер су "разним идиотлуцима политичари раније то чинили", оценивши да је у току борба за власт, те да у том смислу разуме што је пермаментно изложен критикама, посебно у медијима.

- Лако је мени кад шеф опозиције каже да сам у Дубаију, а ја седим у влади. Лако ми је да одговорим да је то неистина, али је тешко одговорити за оно са шта се борите, а то је да мењате навике - рекао је премијер.

Суштина је, како је навео, у томе да данас у нашој земљин сваки таблоид треб а да буде проказан кад каже: "Можда овај човек говори истину, можда то боли што каже да само тешке мере могу да донесу резутат".

- И зато свако кога доведете у студио да каже било шта позитивно на мој рачун биће проказан, звао се он Небојша Крстић или Пера Луковић - рекао је Вучић.

Упитан слаже ли се да је генерално штампа код нас постала политички ријалити програм, премијер је рекао да "не чита штампу", те да дневно потроши десет минута можда на то, али примећује да нема позитивних вести јер то људе не интересује.

- Направили смо највише аутопута икада, а ниједне новине то не пишу. Када прочитате новине мислите да живите у земљи која је најгора на кугли земаљској,а онда прочитате извештаје ЕУ и ММФ-а и дође Меркел да вам честита - навео је Вучић.

На питање да ли му све то отежава рад, одговорио је "све мање".

- Научио сам на то, сада се забављам када видим и транспаренте и шта све вичу, а знам да аргументе немају и зато немам проблем да одем било где и одговорим на свако питање, па и кад опозиционе партије дођу испред владе - поруцио је премијер.

Он је додао да је тренутно борба за власт.

- Сада је, међутим, у току борба за власт, а у међувремену су неки изгубили привилегије, део колача који су имали и они би желели да буду богатији, као што су раније били и то на основу компанија са државним и јавним предузећима- рекао је Вучић и додао да то разуме, али да је управо то разлог што постоји свеопшта хајка.

"Борићемо се да Телеком не пропадне"

Вучић је додао да ће се држава борити да Телеком не пропадне, али да Србија не може да улаже у ту компанију онолико колико се улазе у Дојче телеком.

- Ја сам био једини тужан што нисмо продали Телеком. Људи то доживљавају као сребрнину, али нису свесни да не можемо да улажемо онолико колико се улаже у Дојче телеком - рекао је Вучић у интервујуу на ТВ Пинк.

Каже да је држава власник 22 одсто акција Телекома и да то нису хтели да продају за мање од милијарду и 400 милиона евра, а да је понуда била мање од тога.

Подсећа да део акција Телекома имају и грађани и да су то делили "кретени који су куповали вољу народа".

Додаје и да га је заболело када је чуо да је на протесту против продаје те компаније, највише било људи и СНС.

"Ако Хрватска добије оружје из Америке ми имамо спреман одговор"

Премијер Александар Вучић очекује велики "бум" наменске индустрије у овој години и поручује да Србија набавља оруужје како би се заштитила, а не било кога нападала.

- Не набављамо нишšта и не радимо нишšта због Хрватске, али морамо да водимо рачуна о заштити наше земље - рекао је Вучић.

Он је додао да није реч о томе да се осећамо угрожено, већ о томе да се развојем наменске индустрије развија наша економија у целини.

- Сада у Крушику производимо муницију калибра 155 милиметара, сто нисмо раније производили, а можемо да продамо колико хоћете - рекао је.

Није нама проблем што су Хрвати купили од Немаца "панцир хаубице", јер, ми ћемо имати "норе", које су боље од тих панцир хаубица.

Он је приметио да му није јасно шта ће Хрватска да ради са балистичким ракетама и лансирним рампама и додао да за то немамо одговор.

- Молимо све у нашем окружењу да то не раде, али, ако раде, мораћемо да заштитимо нашу земљу - рекао је премијер и додао да је то свима рекао најдиректније, и да је Американце замолио да Хреватској не сипоручују то оружје.

На опаску да се тако не разговара са Американцима, он је узвратио: "Ја баш тако причам, не причају они којиима каријера зависи од неког са стране" и додао да је његов посао да води рачуна о Србији и њеној безбедности.

Он је рекао да Хрвати јошš нису добили то оружје, и да су му представници САД рекли да су разумели његову поруку.

- Ја се надам да им неће дати, ако дају, ми ћемо да имамо спреман одговор - рекао је премијер не прецизирајући какав то одговор има у виду.

- Мој посао је да Србија буде безбедна и заштићена земља. Србија жели мир, никога неће и не зели да угрожава, али грађани ће бити застићени - додао је.

Након тога премијер је прокоментарисао да Србија "неће више ићи праћкама на ловачке авионе, као раније".

Он је рекао да очекује озбиљан бум у наменској индустрији.

Показао је скицу како ће изгледати фабрика наменске у Узићима у пожешкој општини, две линије за производњу муниције, и која ће коштати између 20-27 милиона долара, а укупно ће коштати 45 милиона евра заједно са грађевинским радовима.

- Очекујем да ће то бити завршено до 1. маја - закључио је Вучић.

Извор: Танјуг


#   саобраћај   плате   Александар Вучић   Небојша Крстић   избори   Влада Републике Србије   Телеком Србија   изградња   Пинк ТВ   финансије   Хрватска   економија   стандард   ММФ   БДП   јавни дуг   1. мај   Кока-кола
@avucic @Vlada_SR @CocaCola @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима