Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Jorgovanka: “Sigurna sam da građani osećaju boljitak"

Bookmark and Share

25.05.2016. B92

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković ocenila je da boljitak u Srbiji ne meri samo statistika već i da građani to osećaju.

Tanjug
Tanjug

“Stabilnost nismo izmislili mi. I mi kao i vi živimo na istoj planeti i ne znam ko to ne oseća rast”, kazala je Tabakovićeva na konferenciji za novinare upitana kada će građani osetiti poboljšanje ekonomskih pokazatelja.

Tabakovićeva je navela da su odgovorne mere fiskalne konsolidacije i strukturne reforme počele da daju rezultate, što se vidu u rastu BDP-a, stabilnosti cena, manjem fiskalnom deficitu, povećanju zaposlenosti, rastu zarada, kao i povećanju izvoza.

Na konstataciju da su realne zarade u prvom kvartalu ove niže nego u poslednjem kvartalu prošle godine, a da je nezaposlenost u istom periodu veća, Tabakovićeva je odgovorila da to nisu uporedivi podaci.

Zamenik direktora Direktorata NBS za ekonomska istraživanja i statistiku Branko Hinić je na to odgovorio da je kada se uporede prvi kvartali ove i prethodne godine, evidentan i rast zarada i rast zaposlenosti.

Kako je naveo, zarade u Srbiju su na kraju prvog tromesečja ove godine bile veće nominalno za 4,5 odsto i tri odsto realno nego u istom period prethodne, s tim što u povećanju zarada prednjači privatni sektor u kojem su zarade porasle nominalno za 5,8 odsto i realno za 4,2 odsto.

Kada se pogledaju podaci o zaposlenosti, vidi se da je posmatrano u istom periodu, zaposlenost veća za 6.000. I u ovom slučaju rast se duguje privatnom sektoru, gde je zaposleno 15.000, dok je u javnom sektoru broj radnika smanjen za 9.000.

Govoreći o inflaciji, Tabakovićeva je kazala da je ona ispod ciljanog koridora pre svega zbog pada cena primarnih proizvoda i niske cene nafte, a da će u ovoj godini iznositi oko 1,8 odsto.

Ukoliko, međutim, poskupi struja, to će uticati na to da se popne na nivo od 2,2 odsto, navela je guvernerka.

Tabakovićeva je izričito odbacila mogućnost da se putem kursa podigne inflacija.

Komentara: 0


#   struja   plate   nezaposlenost   NBS   standard   Jorgovanka Tabaković   BDP  
@SrbNarodnabanka @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima