Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Miodrag Tasić: Godina prođe, nikako da sjaši!

rssBookmark and Share

31.12.2017. Miodrag Tasić

Prođe leto sedamnaesto. Mislimo na godinu koja neumitno iščezava. Kao i mi s njom, uostalom. A ono, nikako da sjaši, misli se na pritiske, ucene, pretnje, kojima smo neprestano izloženi. Svaka sličnost s događajima i ličnostima, čitaj ličnošću, slučajna je i zlonamerna od onih koji bi je potražili negde drugde!

Miodrag Tasić: Godina prođe, nikako da sjaši!

Prođe leto sedamnaesto. Mislimo na godinu koja neumitno iščezava. Kao i mi s njom, uostalom. A ono, nikako da sjaši, misli se na pritiske, ucene, pretnje, kojima smo neprestano izloženi. Svaka sličnost s događajima i ličnostima, čitaj ličnošću, slučajna je i zlonamerna od onih koji bi je potražili negde drugde!

Elem, vratimo se godini dve hiljade sedamnaestoj. Šta je bilo dobro i uspešno, a šta se može smatrati promašajem? Godina na izmaku bila je izborna godina. Kako u samoj Srbiji, isto tako i u južnoj srpskoj pokrajini. Tu "južnu srpsku pokrajinu" većina političara, novinara, analitičara, čak i stanovnika ostatka Srbije naziva kratko - Kosovo. Samo neznatna manjina staromodnih Srba nazvaće je Kosovo i Metohija.

Bilo kako vam drago, tek izbori su bili prvo u većem delu Srbije. Prema očekivanjima pobedila je napredna Srbija i to možemo smatrati najvećim dostignućem u protekloj godini. Slična je situacija i sa južnom pokrajinom. Tamo su bili izbori i isto prema očekivanju takozvana Srpska lista osvojila 10 poslaničkih mandata. Zahvaljujući baš tim Srbima izvesni Ramuš Haradinaj postao premijer tzv. Kosova! Slutimo da je to srpski trijumf. Da li je 5:0 ili 10:0 za Srbe protiv Albanaca, neka objasni srpski poverenik na KiM. On tako slikovito objašnjava srpske pobede u "južnoj srpskoj pokrajini."

Pored izbornih pobeda uspesima u 2017. može se smatrati opšti privredni uzlet; porast plata i penzija, pad nezaposlenosti, rast investicija, otvaranje poglavlja u pristupanju Srbije EU, ma šta to značilo, sportski rezultati, naučna dostignuća! Kod nauke ta dostignuća ogledaju se najviše u broju novih doktora nauka, ali i u povećanom obimu fakultetski obrazovanih pojedinaca. Pogotovu kada je reč o prestižnim privatnim univerzitetima u Srbiji!

Da ne bude sve potaman postarala se priroda. Neki smatraju Bog. Izgleda da je i Bog digao ruke od nas. Sudeći po dugotrajnoj suši leta i jeseni Gospodnje 2017. Zbog te neizdržljive suše podbacili prinosi. Ako je neko možda gladan u Srbiji, slutimo da je to baš zbog ove suše. I dalje se ne zna ko je rušio objekte u beogradskoj Sava Mali. Ko je taj idiot, što reče premijer, koji je naredio da se ruši po noći. Bespravno. Veliki neuspeh za sve one koji su dužni da pronađu idiota.

Dalje, neuspehom bi moglo da se smatra i to što mladi i obrazovani (mahom na državnim školama i univerzitetima) odlaze iz Srbije. Kao, idu da podižu druge države umesto da unapređuju svoju. Ali, i tu imamo dve strane. Najveći doprinos standardu srpskih građana stiže iz inostranstva. Od naših gastarbajtera. Upravo radnici na privremenom radu u inostranstvu, koji ponekad traji 40, 50 godina, šalju devize posrnuloj familiji, prijateljima i poznanicima u domovini. Mnogi se u starosti, zbog malih penzija na Zapadu, setili Otadžbine. I vratili se jer ovde te penzije čine pravo malo bogatstvo. I troše ih baš ovde. A ovi mladi i obrazovani, dobiće na Zapadu bolje plaćena radna mesta, pa će deo tog kolača milom ili silom da se slije i u Srbiju.

Ako ćemo pravo više promašaja i nema u godini koja je na izmaku. Sve je onako kako treba i da bude. Počev od puteva, pruga, reka i jezera, naselja, kako gradskih tako i seoskih. Priroda sve više netaknuta, to jest, nedirnuta. Oranice i polja pretvaraju se u trnje i korov. Dakle, rastinje. Šansa za turizam. Naravno, sve više posetilaca iz inostranstva oduševljava se prirodnim lepotama Srbije i noćnim životom kod nas. Turisti su mahom iz susedstva, mada ne oskudevamo ni u onima iz dalekih destinacija; najviše iz Avganistana, Pakistana, Iraka, Somalije...

Suma sumarum, očekujemo u narednoj godini veći priliv stranih investicija, porast BDP-a, otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima s EU, nove kilometre puteva i pruga, nova radna mesta, tako da se jednom za svagda iskoreni nezaposlenost u Srbiji. A mi skromniji bićemo zadovoljni ako u opštem napretku i prosperitetu dočekamo Novu 2019. godinu!

Miodrag Tasić
Miodrag Tasić

Aleksinac Net


#   Nova godina   nezaposlenost   Kosovo i Metohija   Miodrag Tasić   radna mesta   standard   BDP   Ramuš Haradinaj
@haradinajramush @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima