Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Како је најмања општина у Србији постала шампион у предузетништву

rssBookmark and Share

Црна Трава 27.05.2021. Срђан Цонић, РТС

Иако је по броју становника најмања у Србији, Општина Црна Трава је, по истраживању НАЛЕД-а, проглашена за шампиона предузетништва у прошлој години. Ниједно од преко 500 предузећа, регистрованих у тој општини, не ради у Црној Трави.

Како је најмања општина у Србији постала шампион у предузетништву

Мала пијаца, једна кафана, две продавнице, грађевинска школа, пропали хотел. Кратак опис Црне Траве, по броју становника најмање општине у Србији, на чијој територији скоро и да нема активних привредних субјеката.

Међутим, прошле године ова општина заједно са Лозницом и Крупњем проглашена је, по истраживању НАЛЕД-а, за шампиона предузетништва у Србији.

Прошле године је у Црној Трави регистровано чак 78 привредних субјеката, а овакав тренд настављен је и у првом кварталу ове године. То локалној самоуправи доноси знатна средства.

"Они бирају на тај начин што имају могућност увида како се крећу порези и доприноси по општинама и тај калкулатор је доступан на интернету, виде да је у општини Црна Трава најнижа стопа и одлучују се да региструју фирму код нас. Прошле године наплатили смо негде 8.500.000 динара, а у току ове године већ 4.500.000", каже Ватрослав Славковић, руководилац Одељења за привреду.

Нажалост, ниједно од преко 500 предузећа регистрованих у овој општини не ради у Црној Трави. Проблем је недостатак радне снаге, јер овде живи само хиљаду становника чија је просечна старост готово 70 година.

Ипак, оволики број регистрованих привредних субјеката допринео је да ова локална самоуправа већ годинама нема проблема са ликвидношћу, па се праве реални планови, без задуживања, за улагања у инфраструктуру.

"Планирамо Дом културе у Преслапу, који ће коштати негде 8.000.000 динара. Планирамо да завршимо и цркву у Црној Трави, ради се кров и потпорни зид, а радићемо и зграду са 19 станова", наводи Света Тошић, заменик председника Општине Црна Трава.

Мештани истичу да би Црна Трава само изградњом једног хотела, ски-стазе, бициклистичких и пешачких стаза уз оближње Власинско језеро могла да постане туристички центар регионалног значаја.

Због тога је, чини се, дошло време да неко од ових 500 регистрованих предузетника не плаћа само порез по ниској стопи, него да почне да улаже у развој ове општине.  

Срђан Цонић, РТС


#   Црна Трава   економија   предузетништво
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима