Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Министар финансија Србије се нада наставку сарадње са ММФ-ом

Bookmark and Share

Београд 07.11.2017. Бета

Министар финансија Србије Душан Вујовић је данас рекао да је да би волео да се сарадња Србије са ММФ-ом настави и у оквиру неког новог програма.

Министар финансија Србије се нада наставку сарадње са ММФ-ом

Он је на конференцији за новинаре у Влади Србије поводом завршетка последње, осме ревизије текућег аранжмана са ММФ-ом, рекао да је ће сарадња са том финансијском институцијом свакако бити настављена на професионалном новоу или да би он волео да то буде и у оквиру неког новог програма, "кроз кординацију, што је нови формат".

"Добро би било да се сарадња са ММФ-ом настави док не будемо трајно у зони инвестиционог квалитета, када ће велики инвеститори моћи да долазе у Србију и овде почну да оснивају фирме које ће имати стотине млиона и милијарде средстава да инвестирају у Србију, онда ћемо бити у том домену", рекао је он.

Додао је да је поље сарадње са ММФ-ом са једне стране дефинисано списком отворених питања и изазова, а то је све оно што се односи на подстицање раста и незавршене структурне реформе, укључујући реформу пореске администарције и завршетак важних закона.

"На томе ћемо радити или сами или заједо са њима. Заједно са њима сигурно на професионалном нивоу, а надам се и у оквиру неког програма који је јако добар", рекао је Вујовић.

Он је додао да је поменут програм координације, који је без финансијске компонете, и који Србији савршено одговора као формат. Независно од тога, како је додао, настављају се и редовне двогодишње консулатације са ММФ-ом.

Шеф мисије ММФ-а Џејмс Руф је рекао да је ММФ сада фокусиран на оно што треба да се уради да се успешно оконча актуелни трогодишњи аранжман са Србијом.

"Спремни смо са Србији пружимо помоћ на било који начин који је у нашој моћи", истакао је Руф.

Додао је да ММФ жели да помогне Србији у избору и спровођењу политика које би обезбедиле привредни раст, запосленост и раст зарада.

Руф је објаснио да постоји опција да ММФ по завршетку садашњег аранжмана сарађује са Србијом у оквиру новог програма који не би укључивао позајмице, већ би ММФ имао саветодавну улогу.

"Тај програм је намењен земљама које немају потребу за финансијским средствима. Србија није ни у оквиру постојећег аранжмана користила средстава ММФ-а, а на међународном финансијском тржишту се задуживала по повољнијим стопама него раније", казао је Руф.

 

Економисти: Србији не треба финансијски аранжман са ММФ, консултације су прихватљиве

Економисти су јединствени у ставу да Србији више није потребан аранжман са Међународним монетарним фондом (ММФ) који подразумева коришћење или резервацију позајмица, али не искључују сарадњу консултативног типа.

Економиста Јуриј Бајец рекао је за Бету да је сарадња са том међународном институцијом помогла да се доведу у ред јавне финансије, што је био приоритетни задатак, али да је у дилеми да ли је Србији потребна даља сарадња на саветодавној основи.

"Нисам сасвим сигуран да Влади Србије за наредне задатке око привлачења инвеститора, унапређења пословног окружења, завршетка приватизације, увођења реда у кадровску политику у јавним предузећима требају саветодавне услуге ММФ-а. То би требало да буде посао саме Владе", рекао је Бајец.

Истина је, како је рекао, да страни инвеститори воле да улажу у земљи која има аранжман са ММФ, али да још више воле државу где је сређен правни систем и постоје стабилни услови за улагања, а без ММФ-а.

"Ако неко тврди да су консултације са ММФ-ом добродошле, то следује свакој земљи чланици те организације па и Србији једном до два пута годишње", рекао је Бајец.

Чешће консултације које подразумевају пресудан утицај ММФ-а на доношење одлука, према његовим речима Србији нису потребне.

Професор Економског факултета у Београду Љубодраг Савић рекао је за Бету да Србији не треба сарадња са ММФ која подразумева повлачење одређених позајмица.

"Током досадашње сарадње са том међународном финансијском институцијом напредовали смо за корак, али није на одмет нека врста сарадње коју су владе многих земља па и Србије, иако не тако често, користиле као батину", рекао је Савић.

Аранжман са ММФ-ом је, како је оценио, добар и за грађане јер "ако није неопходан због новца бар је потребан да би се сазнала права дијагноза стања у економији и где су проблеми".

Додао је да је тачно да ни грађанима некада не одговарају мере ММФ-а "али су жртве покаткад потребне да би се боље живело у наредном периоду".

"Ако Влада одустане и од аранжмана са ММФ-ом у било којој форми то значи да је дошло време да се олабави каиш за повећање примања и већу потрошњу, а то је најавила и премијерка Ана Брнабић, јер се ММФ доживљава као препрека", рекао је Савић.

Одустајање од сарадње, према његовим речима, може да значи да Влада Србије жели да води другачију политику од досадашње.

Додао је да "таква политика не искључује могућност одустајања од штедње и свих мера које вуку економију и поновно угрожавање јавних финансија".

Коментара: 0


#   Београд   Ана Брнабић   Душан Вујовић   ММФ   привредни раст   Јуриј Бајец
@anabrnabic @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима