Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Најављивано као најјефтиније грејање, сада је најскупље – тона пелета и до 45.000 динара

Bookmark and Share

25.05.2022. РТС, Јужна Србија Инфо

У Србији се на пелет греје око 110.000 домаћинстава. Најављивано као најјефтиније грејање, сада је најскупље – тона досеже и до 45.000 динара.

Илустрација
Илустрација

Јуче су из "Србијашуме" као главног снабдевача одржали састанак са произвођачима пелета и предложено је да Влада произвођачку цену пелета ограничи на 250 евра, уз могућност корекција, као и да се ограничи и трговачка маржа.

Председник Групације за обновљиве изворе енергије и производњу пелета при Привредној комори Србије (ПКС) Младен Стојадиновић наводи за РТС да цена као цена од 250 евра није спорна.

"Главна ствар је да сировине за производњу пелета нема довољно и да 'Србија шуме' нису испоштовале потписане уговоре са произвођачима пелета и да је то створило поремећаје на тржишту. Када буде нормализована испорука сировине и цена ће се свакако вратити у оквире који су нормални за ово подручје", наводи Стојадиновић.

Указује да им је у првих пет месеци текуће године испоручено само 40 одсто уговорених количина као и да је непоштовање уговора довело до несташице и значајног раста цене сировине која се набавља из приватних извора. 

"Суштина је, да су уговори ове године произвођачима пелета смањени у односу на претходну годину и да се ни тако потписани уговори не поштују. Односно да је испоручено свега 40 процената сировина од онога што је требало да буде испоручено у првих пет месеци ове године", каже гост Јутарњег дневника

"Србија шуме" испоручују произвођачима сировину за производњу пелета по цени од 4.000 динара за кубик. На питање - како је могуће да на стоваришту тона пелета кошта и 45.000 динара одговара да за то има више разлога.

"Прво и основну ако сировине нема она може да кошта и четири динара и онда је немате, а суштина је да је са смањеном испоруком сировина процветало приватно тржиште где су цене сировина знатно више и где је онда и производња пелета значајно поскупела, наравно у комбинацији са свим осталим факторима, а то је поскупљење струје, раст цена нафте, челика, раст цена свих репроматеријала који се користе за паковање", објашњава Стојадиновић.

Наравно, додаје он, на крају свега тога имате трговце који имају своје марже и сад је велико питање да ли су те марже оправдане или не у овој ситуацији на тржишту.

На питање да ли је добра идеја да се ограниче трговинске марже одговара потврдно.

"Ми ћемо и даље наставити да кроз Привредну комору Србије у сарадњи са Владом, пробамо да дођемо до најбољег решења. Једно од тих решења би вероватно било и да се ограниче марже за трговце", наводи гост Јутарњег програма.

На питање да ли би помогла забрана извоза пелета одговара да су количине пелета које се извозе ове године много мање него претходних година.

"Извоз пелета је можда на нивоу од пет процената укупне производње и то се извозе само они уговори који су потписани раније. Ми се понашамо одговорно и желимо да домаће тржиште добије у оваквим условима довољне количине пелета. Ситуација је таква да ми тај пелет можемо тренутно да продамо по вишим ценама у иностранству, али се то не дешава и неће се дешавати баш због тога што хоћемо да подмиримо потребе домаћег тржишта", наводи Стојадиновић.

Кад је могућа стабилизација на тржишту пелета

На питање колико ће времена требати да се ситуација са снадбевањем нормализује одговара:

"Да би се цена вратила у неке нормалне оквире и да не би било ове кризе на тржишту 'Србије шуме' морају да испоштују потписане уговоре са 100 процената. Када се деси да 'Србија шуме' испоштују своје потписане обавезе према произвођачима пелета и цена ће ићи назад. Да ли ће за то бити потребно месец, два или три дана, ми то не знамо јер ми имамо тренутно и поред свих обећања, мај месец, где је лепо време и где су и даље константно смањене испоруке 'Србија шума' према произвођачима пелета. То јако забрињава у овом моменту".

Указује да је било пуно краткорочних затварања фабрика пелета због недостатка сировине, да су неки погони стајали и до 30 дана.

"Сировина из приватних извора не може да подмири потребе произвођача пелета, значи Јавно предузеће игра ту кључну улогу", каже он.

Како каже, цена сировина у приватним шумама је последица недостатка сировине која се иначе редовним путем набавља од Јавног предузећа.

"Цена сировина у приватним шумама се данас креће и до 10.000 динара по метру кубном и то је нешто што је јако лоше", каже Стојадиновић.

На питање кад и за колико пелет може да појефтини на тржишту одговара да то зависи од Јавног предузећа и даљих кретања на тржишту. 

Коментара: 0


#   гориво   грејање   Привредна комора   пелет
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима