Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нова фабрика кинеске ауто-индустрије отвара се у Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 07.05.2019. Јужна Србија Инфо

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић потписао је са председницом компаније XINGYU Xiaoping Zu меморандум о разумевању који подразумева изградњу фабрике ове компаније у Нишу. У име Владе, меморандум је потписао министар привреде Горан Кнежевић.

Нова фабрика кинеске ауто-индустрије отвара се у Нишу

XINGYU Xiaoping Zu је једна од водећих компанија за дизајн и производњу ЛЕД расвете у аутомобилској индустрији са 5 погона за дизајн и производњу широм света, укључујући Немачку, Јапан и Кину, у чије купце спадају европски произвођачи аутомобила као што су: АУДИ, БМВ, ЛАНДРОВЕР, ПСА, РЕНО, ОПЕЛ; Јапански произвођачи аутомобила: ТОЈОТА, НИССАН, ХОНДА, МАЗДА; Амерички произвођачи аутомобила: ЏЕНЕРАЛ МОТОРС и ФОРД и Кинески произвођачи аутомобила: CHERY, GAC, FAW-CAR, GLEE.

Базична производња је у Кини.

Планови компаније за релоцирање дела производње у Евопу, због близине својих клијената и масовне производње за европске купце би се реализовали у Србији.

Компанија је изабрала да инвестира у Србији и изабрала Град Ниш, након скоро годину дана преговора и процеса доношења одлуке о инвестицији, обиму и начину реализације инвестиције и одлуке о локацији.

Током тог периода организоване су четири посете различитих представника компаније, који су одржани од октобра 2018. године до маја ове године, и предузето низ активности на прикупљању и достави релевантних информација представницима инвеститора, које је реализовала Канцеларија за локални економски развој и пројекте у сарадњи са Развојном агенцијом Србије. Компанија је препознала индустријску традицију града Ниша, развојне ресурсе, и кадровске потенцијале који се, пре свега, ослањању на капацитете Универзитета у Нишу, логистичку позицију Града Ниша и повезаност са европским метрополама и професионалност и посвећеност локалног тима и руководства реализацији заједничког пројекта.

Планирана је реализација греенфиелд инвестиције – изгардње новог погона, вредности инвстиције од најмање 50 милиона евра, на површини 12ха у првој и 8 ха у наредној фази, чиме ће се стећи услови за запошљавању 1000 радника у првој фази.

Коментара: 0


#   Ниш   аутомобили   инвестиције   Дарко Булатовић   фабрика   Кина   Канцеларија за локални економски развој   Горан Кнежевић   ауто индустрија
@DarkoBulatovic_ @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима