Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nova fabrika kineske auto-industrije otvara se u Nišu

rssBookmark and Share

Niš 07.05.2019. Južna Srbija Info

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović potpisao je sa predsednicom kompanije XINGYU Xiaoping Zu memorandum o razumevanju koji podrazumeva izgradnju fabrike ove kompanije u Nišu. U ime Vlade, memorandum je potpisao ministar privrede Goran Knežević.

Nova fabrika kineske auto-industrije otvara se u Nišu

XINGYU Xiaoping Zu je jedna od vodećih kompanija za dizajn i proizvodnju LED rasvete u automobilskoj industriji sa 5 pogona za dizajn i proizvodnju širom sveta, uključujući Nemačku, Japan i Kinu, u čije kupce spadaju evropski proizvođači automobila kao što su: AUDI, BMV, LANDROVER, PSA, RENO, OPEL; Japanski proizvođači automobila: TOJOTA, NISSAN, HONDA, MAZDA; Američki proizvođači automobila: DžENERAL MOTORS i FORD i Kineski proizvođači automobila: CHERY, GAC, FAW-CAR, GLEE.

Bazična proizvodnja je u Kini.

Planovi kompanije za relociranje dela proizvodnje u Evopu, zbog blizine svojih klijenata i masovne proizvodnje za evropske kupce bi se realizovali u Srbiji.

Kompanija je izabrala da investira u Srbiji i izabrala Grad Niš, nakon skoro godinu dana pregovora i procesa donošenja odluke o investiciji, obimu i načinu realizacije investicije i odluke o lokaciji.

Tokom tog perioda organizovane su četiri posete različitih predstavnika kompanije, koji su održani od oktobra 2018. godine do maja ove godine, i preduzeto niz aktivnosti na prikupljanju i dostavi relevantnih informacija predstavnicima investitora, koje je realizovala Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije. Kompanija je prepoznala industrijsku tradiciju grada Niša, razvojne resurse, i kadrovske potencijale koji se, pre svega, oslanjanju na kapacitete Univerziteta u Nišu, logističku poziciju Grada Niša i povezanost sa evropskim metropolama i profesionalnost i posvećenost lokalnog tima i rukovodstva realizaciji zajedničkog projekta.

Planirana je realizacija greenfield investicije – izgardnje novog pogona, vrednosti invsticije od najmanje 50 miliona evra, na površini 12ha u prvoj i 8 ha u narednoj fazi, čime će se steći uslovi za zapošljavanju 1000 radnika u prvoj fazi.

Komentara: 0


#   Niš   automobili   investicije   Darko Bulatović   fabrika   Kina   Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj   Goran Knežević   auto industrija
@DarkoBulatovic_ @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima