Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нови покушаји оживљавања нишког аеродрома

rssBookmark and Share

Ниш 21.01.2014. РТС, Лидија Георгијев

У тренутку када је пре пар месеци нишки аеродром остао без летова, завршена је Студија београдског Саобраћајног факултета о одрживости ваздушног саобраћаја.

Нови покушаји оживљавања нишког аеродрома

Студија још увек није званично презентована, јер град Ниш није платио три милиона за њену израду. Надлежни кажу да су у студији садржани предлози за решење проблема, али и да коначну одлуку о судбини нишког аеродрома треба да донесе држава.

"Углавном странке када дођу сматрају да се агенција из Ниша бави продајом авио карата, они се увек надају да су то летови из Ниша, с обзиром на то да је до прошле године било летова из Ниша преко компанија "Монтенегро ерлајнса", каже Наташа Поповић Агенција "А1 травел".

Први човек аеродрома Драган Бугариновић каже да аеродром као градско јавно предузеће, које се финансира из сопствених прихода, без помоћи не може да опстане.

"Циљ је да мора да постоји подршка, али не само Града, већ и државе да би се аеродром кроз линије, које у почетку нису исплативе, довео до тога да одржавају саме себе и да аеродром од тога може да живи", каже директор аеродрома "Констанин Велики" Драган Бугариновић.

У студији о одрживости међу главним предностима нишког аеродрома наведени су метео услови, карго послови, али и слабости - недостатак опреме и близина четири аеродрома.

Студија је понудила одређене моделе одрживости ваздушног саобраћаја, али и надлежни у граду сматрају да без озбиљне подршке државе нишки аеродром не може да се развија.

"Свакако да смо ми од оснивања компаније "Ер Србија" и неки период пре тога са ЈАТ-ом имали разговоре и са представницима Министарства саобраћаја и градоначелник са челним људима у Влади Републике Србије и да постоје обећања да ће се у наредном периоду успоставити редован саобраћај", каже Михајло Здравковић, градски већник задужен за саобраћај.

Уз помоћ државе давне 1989. године, рецимо, само до Загреба са нишког аеродрома полетело је 166 авиона, али је највише путника- скромних 35.000 забележено тек 2006. године.

video...

Коментара: 0


#   Ниш   аеродром     Драган Бугариновић   Михајло Здравковић   Ер Србија   Градски већник
@airserbia @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима