Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Пензије од 1. јануара по "швајцарском моделу"

Bookmark and Share

25.10.2019. РТС, Јужна Србија Инфо

Влада Србије је утврдила Предлог закона о изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању и проследила Народној скупштини. Влада је доделила новчане награде спортистима за освојене медаље на међународним такмичењима.

Пензије од 1. јануара по "швајцарском моделу"

Изменама закона, према "швајцарском моделу", пензије почев од 1. јануара 2020. године биће усклађене у проценту који представља збир половине процента раста потрошачких цена и половине процента раста зарада без пореза и доприноса.

Пензије ће се усклађивати на основу података органа надлежног за послове статистике о кретању просечне зараде запослених без пореза и доприноса на територији Републике Србије и кретању потрошачких цена за претходних 12 месеци, рачунајући уназад, почев од јуна претходне календарске године, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијма.

Влада Републике Србије утврдила је на данашњој седници Предлог закона о метрологији којим се ова област усклађује са праксом Европске уније, као и са Законом о инспекцијском надзору. Ова законска решења разграничавају послове у области метрологије између надлежног Министарства привреде и Дирекције за мере и драгоцене метале.

Такође, законским предлогом прописује се начело јавности, према којем су резултати мерења која се врше, на захтев или за потребе државних органа, у јавном интересу, нарочито у области заштите здравља и опште безбедности, као и заштите животне средине, доступни правним и физичким лицима.

Коментара: 0


#   ЕУ   пензије   Влада Републике Србије   ПИО фонд
@Vlada_SR @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима