Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Берба вишања на прагу, откупна цена још непозната!

rssBookmark and Share

Прокупље 15.06.2015. Ало, Бета, Јужна Србија Инфо

У селима у околини Ниша, Мерошине и Прокупља у току су завршне припреме за предстојећу бербу вишања, а откупна цена је и даље непозната, изјавио је данас председник Уније вишњара Мерошине Хранислав Перић.

Фото: Танјуг
Фото: Танјуг

За неколико дана берачи ће се наћи у вишњицима у околини Ниша, почетак бербе на подручју општине Мерошина најављује се за следећи викенд, а одмах потом кренуће и берба у прокупачком крају. Иако је берба на самом прагу,
пољопривредни произвођачи се као и претходних година суочавају са потпуном незивесношћу у погледу откупне цене.

Председник Уније вишњара Мерошине Хранислав Перић каже за агенцију Бета да ће се откупна цена знати вероватно два до три дана пре почетка бербе.

"Откупљивачи се увелико распитују о овогодишњем роду, али се не изјашњавају о цени. Надамо се да крену са нижом ценом, а да је у току бербе постепено повећавају јер нема много вишања за откуп", изјавио је Перић.

Поједини пољопривредни произвођачи верују да ће овогодишња откупна цена вишања износити 60 динара по килограму, што је по њиховим тврдањама мало пара да би покрили све трошкове које током године имају око одржавања вишњика, али ипак више од онога што су добијали прошле године.

Власници вишњика подсетили су да су им прошлог пролећа на почетку бербе откупљивачи плаћали килограм најквалитетније "облачинске вишње" 40 динара по килограму, а како је берба одимицала цена је падала и добар део рода откупљен је по цени од свега 25 динара по килограму.

Пољопривредни произвођачи такође су истакли да им поред неизвесности око откупне цене, живот додатно загорчава и опасна штеточина жилогриз, за коју стручњаци још нису нашли ефикасан лек. Овај црв који уништава коренов систем крив је за сушење бројних вишњика на југу Србије, а у Унији вишњара Мерошина казали су да готово нема парцеле у њиховом крају на којој се није појавио. На подручју општина Мерошина и Прокупље засади вишања простиру се на преко 4.000 хектара, а за добар део становништва у селима вишњици представљају основни извор прихода.

Коментара: 0


#   Прокупље   Мерошина   Хранислав Перић   вишње   берба     откупна цена
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима