Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Berba višanja na pragu, otkupna cena još nepoznata!

rssBookmark and Share

Prokuplje 15.06.2015. Alo, Beta, Južna Srbija Info

U selima u okolini Niša, Merošine i Prokuplja u toku su završne pripreme za predstojeću berbu višanja, a otkupna cena je i dalje nepoznata, izjavio je danas predsednik Unije višnjara Merošine Hranislav Perić.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Za nekoliko dana berači će se naći u višnjicima u okolini Niša, početak berbe na području opštine Merošina najavljuje se za sledeći vikend, a odmah potom krenuće i berba u prokupačkom kraju. Iako je berba na samom pragu,
poljoprivredni proizvođači se kao i prethodnih godina suočavaju sa potpunom nezivesnošću u pogledu otkupne cene.

Predsednik Unije višnjara Merošine Hranislav Perić kaže za agenciju Beta da će se otkupna cena znati verovatno dva do tri dana pre početka berbe.

"Otkupljivači se uveliko raspituju o ovogodišnjem rodu, ali se ne izjašnjavaju o ceni. Nadamo se da krenu sa nižom cenom, a da je u toku berbe postepeno povećavaju jer nema mnogo višanja za otkup", izjavio je Perić.

Pojedini poljoprivredni proizvođači veruju da će ovogodišnja otkupna cena višanja iznositi 60 dinara po kilogramu, što je po njihovim tvrdanjama malo para da bi pokrili sve troškove koje tokom godine imaju oko održavanja višnjika, ali ipak više od onoga što su dobijali prošle godine.

Vlasnici višnjika podsetili su da su im prošlog proleća na početku berbe otkupljivači plaćali kilogram najkvalitetnije "oblačinske višnje" 40 dinara po kilogramu, a kako je berba odimicala cena je padala i dobar deo roda otkupljen je po ceni od svega 25 dinara po kilogramu.

Poljoprivredni proizvođači takođe su istakli da im pored neizvesnosti oko otkupne cene, život dodatno zagorčava i opasna štetočina žilogriz, za koju stručnjaci još nisu našli efikasan lek. Ovaj crv koji uništava korenov sistem kriv je za sušenje brojnih višnjika na jugu Srbije, a u Uniji višnjara Merošina kazali su da gotovo nema parcele u njihovom kraju na kojoj se nije pojavio. Na području opština Merošina i Prokuplje zasadi višanja prostiru se na preko 4.000 hektara, a za dobar deo stanovništva u selima višnjici predstavljaju osnovni izvor prihoda.

Komentara: 0


#   Prokuplje   Merošina   Hranislav Perić   višnje   berba     otkupna cena
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima