Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Стока у мраку, сточари без струје

rssBookmark and Share

Пирот 12.09.2014. РТС

Стара планина некада је била позната по сточарској производњи. Миграција и лоши услови, оставили су празне пашњака и појате.

Стока у мраку, сточари без струје

Због економске кризе у последње време, многи се одлучују да напусте град, врате се на планину и занове стада, међутим, ту наилазе на непремостиве препреке у виду дозвола, процедура и администрације.

Славољуб Миничић из Пирота, вратио се пре осамнаест година у завичај и у атару некадашњег села Велика Лукања подигао фарму оваца. Од 1996. године подноси захтеве, обнавља техничку документацију за прикључење струје, инвестирао је у куповину трафоа, бандера и кућне
инсталације, али струју до данас није добио.

"Нема фрижидери да одржаваш млеко, сиреве. Струја је струја, соларне плоче не могу да покрену фрижидер. Ја сам покушавао, али ми треба више. Нема се пара да се опстане. Практично за нас који смо остали у планину или смо се вратили у планину, нико не води рачуна", каже Славољуб Минчић.

У Електродистрибуцији Пирот знају за овај случај. Кажу да разумеју Славкове муке, али да је законска процедура таква и она се мора испоштовати до краја.

"Након израде пројектне документације на основу пројекта се добија грађевинска дозовла, тамо је парк природе, па је за издавање грађевинске дозволе надлежна република. По добијању грађевинске дозволе он почиње радове на изградњи парчета далековода и трафо станице. По завршетку радова мора да добије употребну дозоволу за те објекте, на основе које ми једино можемо да извршимо прикључење на наш далековод", каже директор Електродистрибуције Пирот Зоран Ђорђевић.

Славко Минчић је израчунао да би га ова инвестиција коштала око седам хиљада евра. У електродистрибуцији кажу да ће комплетан посао моћи да заврши за близу 15 хиљада евра.

Случај Славољуба Минчића није усамљен. Многи су одустали од занављања стада у старту када су схватили колико ће их времена и живаца коштати компликована процедура. Без путева, телефона, струје , на жалост, не можемо причати о озбиљном бављењу сточарством.

Коментара: 0


#   Пирот   струја   Стара планина   сточари   Зоран Ђорђевић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима