Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Stoka u mraku, stočari bez struje

rssBookmark and Share

Pirot 12.09.2014. RTS

Stara planina nekada je bila poznata po stočarskoj proizvodnji. Migracija i loši uslovi, ostavili su prazne pašnjaka i pojate.

Stoka u mraku, stočari bez struje

Zbog ekonomske krize u poslednje vreme, mnogi se odlučuju da napuste grad, vrate se na planinu i zanove stada, međutim, tu nailaze na nepremostive prepreke u vidu dozvola, procedura i administracije.

Slavoljub Miničić iz Pirota, vratio se pre osamnaest godina u zavičaj i u ataru nekadašnjeg sela Velika Lukanja podigao farmu ovaca. Od 1996. godine podnosi zahteve, obnavlja tehničku dokumentaciju za priključenje struje, investirao je u kupovinu trafoa, bandera i kućne
instalacije, ali struju do danas nije dobio.

"Nema frižideri da održavaš mleko, sireve. Struja je struja, solarne ploče ne mogu da pokrenu frižider. Ja sam pokušavao, ali mi treba više. Nema se para da se opstane. Praktično za nas koji smo ostali u planinu ili smo se vratili u planinu, niko ne vodi računa", kaže Slavoljub Minčić.

U Elektrodistribuciji Pirot znaju za ovaj slučaj. Kažu da razumeju Slavkove muke, ali da je zakonska procedura takva i ona se mora ispoštovati do kraja.

"Nakon izrade projektne dokumentacije na osnovu projekta se dobija građevinska dozovla, tamo je park prirode, pa je za izdavanje građevinske dozvole nadležna republika. Po dobijanju građevinske dozvole on počinje radove na izgradnji parčeta dalekovoda i trafo stanice. Po završetku radova mora da dobije upotrebnu dozovolu za te objekte, na osnove koje mi jedino možemo da izvršimo priključenje na naš dalekovod", kaže direktor Elektrodistribucije Pirot Zoran Đorđević.

Slavko Minčić je izračunao da bi ga ova investicija koštala oko sedam hiljada evra. U elektrodistribuciji kažu da će kompletan posao moći da završi za blizu 15 hiljada evra.

Slučaj Slavoljuba Minčića nije usamljen. Mnogi su odustali od zanavljanja stada u startu kada su shvatili koliko će ih vremena i živaca koštati komplikovana procedura. Bez puteva, telefona, struje , na žalost, ne možemo pričati o ozbiljnom bavljenju stočarstvom.

Komentara: 0


#   Pirot   struja   Stara planina   stočari   Zoran Đorđević
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima