Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

И пре Светог Трифуна почело орезивање лозе

rssBookmark and Share

Врање 05.02.2018. РТВ Врање, Јужна Србија Инфо

Благе температуре у јануару подстакле су виноградаре да почну са зимском резидбом винограда. Од укупно хиљаду и 2000 хектара под виновом лозом на територији Врања, са орезивањем су одмакли углавном на већим поседима под лозом.

И пре Светог Трифуна почело орезивање лозе

Орезивање винове лозе представља најважнији корак у гајењу винове лозе. Као резултат постижу се крупнији и квалитетнији плодови, са већим садржајем шећера и суве материје. Традиционалним виноградарима са југа Србије то је познато и због тога почињу са орезивањем и пре 14. фебруара, односно пре Светог Трифуна, који у народу важи за њиховог свеца и заштитника. Стручњаци саветују да се зимска резидба у нашим условима, у родним виноградима може обављати  у јесен, током зиме и у рано пролеће.

Ипак, најбезбедније је са резидбом почети након 14. фебруара. Због све мањег броја искусних мајстора које власници могу ангажовати на великим површинама, многи виноградари не чекају овај период. С обзиром на изузетно повољне временске прилике, тај посао је далеко одмакао на  значајном делу од укупно хиљаду и 200 хектара колико има винограда на подручју града. На територији Бујановца је под лозом око 340 хектара, 20 има сурдуличко виногорје и око 25 хектара  Владичин Хан. Уколико дође до погоршања временских прилика, што метеоролози најављују у наредним данима, резидба се може наставити у пролеће.

Препорука стручњака је да се у младим виноградима примене мере борбе против закоровљености, али упозоравају да то морају бити само механичке мере. До треће године узраста забрањено је користити било које хемијско средство, јер може нанети оштећења листовима. У првим недељама када је приметно кретање вегетације није потребна никаква заштита, јер су све саднице на нашем тржишту сертификоване и здравствено безбедне. Дугорочне прогнозе говоре да можемо очекивати сунчано лето, са просечним дневним температурама и падавинама испод просека. Уколико не буде пролећних мразева и града, то ће омогућити добру бербу и могућност да виноградари након неколико лоших година, коначно наплате уложени труд.

Коментара: 0


#   Врање   Владичин Хан   Свети Трифун   винова лоза   грожђе   временске прилике   Пољопривредна стручна служба   орезивање
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима