Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Резидбом лозе се добијају лепши, крупнији и квалитетнији плодови

rssBookmark and Share

Прокупље 12.03.2021. Јужна Србија Инфо

Топло време крајем фебруара и почетком марта виноградари су искористили за резидбу у својим виноградима. Пољопривредни стручњаци из области виноградарства препоручују да се резидба обави пре кретања вегетације, односно до почетка пролећа.

Резидбом лозе се добијају лепши, крупнији и квалитетнији плодови

Саветодавац за воћарство и виноградарство у Пољопривредно стручној и саветодавној служби (ПССС) Прокупље Магдалена Тодоровић изјавила је да је резидба винове лозе веома значајна агротехничка мера и представља један од најважнијих корака и гајењу винове лозе.

Орезан виноград даје лепше, крупније и квалитетније плодове, са већим садржајем шећера и суве материје. Сама резидба требала би да се обаве пре кретања вегетације, истакла је она.

У највећем винограду на југу Србије „Топличким виноградима“, који се налазе у селу Гојиновац, недалеко од Прокупља, који се простире на површини од скоро 50 хектара, резидба је у пуном јеку.

Блага зима и високе температуре, неуобичајене за ово доба године, условили су да смо са резидбом кренули у првој половини фебруара. Овај посао до сада је обављен на површини од близу 35 хектара, изјавио је менаџер у „Топличким виноградима“ Драган Ковачевић и додао да очекује да резидба буде завршена у наредних 10 радних дана, односно до краја марта.


#   Прокупље   Топлички виногради   винова лоза   грожђе   Драган Ковачевић   орезивање
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима