Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Очекује се добар и квалитетан род грожђа у Топлици

rssBookmark and Share

Прокупље 08.08.2021. Јужна Србија Инфо

Временске прилике, праћене високим температурама и великим бројем сунчаних дана у протеклом периоду, ишле су на руке виноградарима, који наглашавају да грожђе „воли“ сунце.

Очекује се добар и квалитетан род грожђа у Топлици

Да су временске прилике погодовале грожђу потврдио нам је и Драган Ковачевић, менаџер у „Топличким виноградима“ из села Гојиновац, недалеко од Прокупља, који се простиру на површини од скоро 50 хектара.

-Производња грожђа у винограду одвија се планираном динамиком. За сада немамо никаквих проблема што се тиче здравственог стања грожђа, као и очекиваним приносима. Ако временске прилике буду повољне до бербе очекујем да овогодишњи род буде скоро 300.000 килограма, што је за близу 15 одсто више у односу на прошлу годину, изјавио је Ковачевић и нагласео да се очекује да берба раних сорти белог грожђа почне почетком септембра.

Да се очекује добар и квалитетан  овогодишњи род грожђа рекли су и виноградари из Велике Плане, Рељинца, Соколовице и других прокупачких села.

Саветодавац за воћарство у Пољопривредно стручној и саветодавној служби Прокупља, Милан Тошковић, наглашава да у топличким и прокупачким виноградима није присутна ни једна болест.

-Након обиласка терена нисмо могли уочити ни једни врсту болести винове лозе. Буду ли временске прилике у наредном периоду повољне сматрам да ће многи произвођаћи имати рекордну производу и добар квалитет грожђа, изјавио је он.


#   Прокупље   Топлички виногради   грожђе   Драган Ковачевић   Гоиновац
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима