Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Квалитет грожђа у "Топличким виноградима" на првом месту

rssBookmark and Share

Прокупље 15.09.2017. Јужна Србија Инфо

Берба раних сорти грожђа почела је у “Топличким виноградима” у Гојиновцу који се простиру на укупној површини од 35 хектара.

Квалитет грожђа у "Топличким виноградима" на првом месту

Грожђе сорте шардоне и кабарне-бело биће убрано са површине од  10 хектара.

- Због пролечних мразева овогодишњи род појединих сорти биће мањи и до 50 одсто. Високе температуре забележене у последња три месеца допринели су да квалитет грожђа буде изузетно добар, рекао је менаџер у “Топличким виноградима” Драган Ковачевић и додао да проценат шећера у убраном грожђу износи 23, 5 процената.

Према његовим речима главна берба очекује се у првој половини октобра. Ковачевић напомиње да укупно очекује род од 120 до 130 хиљада килограма грожђа и производњу од око 80 хиљада литара различитих врста квалитетног вина. Производња ће се обавити у сопственој винарији која се простире на површини од 8.000 метара квадратних.

-Захваљујући агротехничким и другим заштитним мерама, примених нових технологија, повољним временским условима током лета и раду запослених овогодишњи род ће бити најквалитетнији од постојања фирме, изјавио је он додавши да је прва берба била пре шест година.

Вина из “Топличких винограда”, која имају ознаку географског порекла, биће пласирана и на тржиште Шпаније, Немачке, Кине, Црне Горе, Чешке и других земаља.

Коментара: 0


#   Прокупље   берба   Топлички виногради   грожђе   Драган Ковачевић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима