Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Органске јабуке са плантаже код Владичног Хана

rssBookmark and Share

Владичин Хан 09.07.2019. Јужна Србија Инфо

У Житорађу код Владичиног Хана засађена је највећа плантажа органских јабука у Србији. Засади јабуке компаније "Нектар" простиру се на 45 хектара, а већ ове године очекују принос од 500 тона.

Фото: РТС
Фото: РТС

Тип земљишта, осунчаност, количина падавина, све то иде у прилог производњи органских јабука. Обновљен је стари, запуштени засад, поред њега подигнут и нови. Коришћене су сорте отпорне на болести.

"Не само да су коришћена органска ђубрива него је Делишес Хан направио затворени систем, производња у којој органски отпад који настаје у преради воћа се компостира и након тога се тај компост користи, посебно у заснивању нових засада", објашњава професор

Слободан Миленковић из Института за воћарство.

Компанија "Нектар" откупљује воће од коопераната, има их око 1000, али није било на нашем тржишту органске јабуке. Већ ове године убраће око 500 тона. Планирају да плантажу прошире на 114 хектара.

"Србија је позната по јабуци, нажалост, органску јабуку смо принуђени у већој мери да увозимо за наше готове призводе, и због смо ту видели могућност и потенцијал", каже Михаило Јанковић из компаније "Нектар".

"Покушаће да повеже кооперанте, и да до сваког пољипривредног произвођача допре са причом о органској производњи будућност пољопривреде у органској производњи", наводи Бранислав Тошић, помоћник председника општине.

У Србији је 7 одсто пољопривредног земљишта погодно за органску производњу, користи се 0,4 одсто.

"Овим путем желим да подстакнем наше пољопривреднике, прозвођаче да уђу у овај сегмент, ово је заиста јако, јако добар сегмент, можда мало комплекснији, али су ту људи који знају, велике фирме које знају, а ту смо и ми", наводи Марко Чадеж, председник Привредне коморе.

"То је са једне стране синергија најсавременијих достигнућа у пољопривредној струци, и са друге стране очување животне средине, очување здравих стилова живота, здравља људи, биљака и животиња", Велимир Станојевић, државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде.

У сезони брања запослиће стотину радника, касније и више, када се плантажа прошири. Инсталирана је и аутоматска станица, мери осунчаност, влажност земљишта, падавине, помаже да се одреди најбоље време за примену мера заштите.

Коментара: 0


#   Владичин Хан   јабука   Слободан Миленковић   Бранислав Тошић   државни секретар   органска производња   Марко Чадеж   очување животне средине   Нектар плантажа
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима