Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Почели радови у виноградима у Пчињском округу

rssBookmark and Share

Врање 18.02.2017. РТВ Врање, Јужна Србија Инфо

За виноградаре и воћаре сезона радова је почела. У овом тренутку приоритет је резидба, а већ у марту потребно је обавити ђубрење.

Фото: РТВ Врање
Фото: РТВ Врање

Резидба у виноградима је почела. У већим засадима и пре светог Трифуна традиционалног почетка првих радова у виногорју. Код наших виноградара, у шпалирима са наслоном и жицом, најзаступљенија је мешовита резидба.

Мр Небојша Младеновић препоручује да што се тиче сорти као што су Мерло и Каберне Совињон требало би применити мешовиту резидбу. То се обавља тако што се остављају кратки кондири на два окца и средње дуги лукови са 8 до 12 окаца.”

Иста врста резидбе примењује се и код сорте бели Совињон. Код резидбе би ове године виноградари требало да буду нарочито обазриви и да је обаве тек након пажљиве контроле укупног стања. Разлог томе је изуетно хладна зима и велика могућност измрзавања. Већ у марту требало би почети са ђубрењем.

Младеновић подсећа да се ђубрење обавља НПК ђубривима са већом концентрацијом фосфора и калијума у количини од 500 до 600 килограма по хектару.Ђубриво се распоређује у облику пантљика са једне или обе стране реда.

Ова количина ђубрива са већом концентрацијом фосфора и калијума  потребна је за винограде у роду. Прва прихрана такозваном шалитром обавља се  у марту, а друга током маја у количини од 250 до 300 килограма по хектару.Та количина дели се на два дела и примењује се у ова два рока. Након  тога обавезна је плитка обрада  како би се ђубриво унело у земљиште.

Коментара: 0


#   Врање   Зоран Радовановић   виногради   Небојша Младеновић
@tigerzoki @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима