Južna Srbija Info

Počeli radovi u vinogradima u Pčinjskom okrugu

rssBookmark and Share

Vranje 18.02.2017. RTV Vranje, Južna Srbija Info

Za vinogradare i voćare sezona radova je počela. U ovom trenutku prioritet je rezidba, a već u martu potrebno je obaviti đubrenje.

Foto: RTV Vranje
Foto: RTV Vranje

Rezidba u vinogradima je počela. U većim zasadima i pre svetog Trifuna tradicionalnog početka prvih radova u vinogorju. Kod naših vinogradara, u špalirima sa naslonom i žicom, najzastupljenija je mešovita rezidba.

Mr Nebojša Mladenović preporučuje da što se tiče sorti kao što su Merlo i Kaberne Sovinjon trebalo bi primeniti mešovitu rezidbu. To se obavlja tako što se ostavljaju kratki kondiri na dva okca i srednje dugi lukovi sa 8 do 12 okaca.”

Ista vrsta rezidbe primenjuje se i kod sorte beli Sovinjon. Kod rezidbe bi ove godine vinogradari trebalo da budu naročito obazrivi i da je obave tek nakon pažljive kontrole ukupnog stanja. Razlog tome je izuetno hladna zima i velika mogućnost izmrzavanja. Već u martu trebalo bi početi sa đubrenjem.

Mladenović podseća da se đubrenje obavlja NPK đubrivima sa većom koncentracijom fosfora i kalijuma u količini od 500 do 600 kilograma po hektaru.Đubrivo se raspoređuje u obliku pantljika sa jedne ili obe strane reda.

Ova količina đubriva sa većom koncentracijom fosfora i kalijuma  potrebna je za vinograde u rodu. Prva prihrana takozvanom šalitrom obavlja se  u martu, a druga tokom maja u količini od 250 do 300 kilograma po hektaru.Ta količina deli se na dva dela i primenjuje se u ova dva roka. Nakon  toga obavezna je plitka obrada  kako bi se đubrivo unelo u zemljište.

Komentara: 0


#   Vranje   Zoran Radovanović   vinogradi   Nebojša Mladenović
@tigerzoki @


 


[ Dodaj komentar ]