Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Mrazevi oštetili vinograde u Pčinjskom okrugu

rssBookmark and Share

Vranje 29.04.2016.

Rani jutarnji mrazevi doveli su do velikih oštećenja u mnogim vinogradima vranjskog kraja. Razmere štete još uvek se ne mogu u potpunosti utvrditi.

Foto: RTV Vranje
Foto: RTV Vranje

Iako su meteorolozi  najavljivali  mraz, vinogradari i voćari nisu mogli mnogo da učine da zaštite svoje zasade. Za razliku od pojedinih voćnjaka,  gde se ove godine ne može očekivati rod, jer su mladi plodovi šljiva uništeni niskim temperaturama, u vinogradima je nešto  povoljnija situacija.
“Trebalo bi ukloniti one lastare koji su kompletno oštećeni do osnove i delimino oštećene do zdravog dela. To će kasnije kroz lišće kojeg ima, dovesti do sprovođenja sokova i aktiviranja spavajućih okaca.”, kaže mr Nebojša Mladenović.
Kasnije tokom vegeteacije, mora se nastaviti sa merama zelene rezidbe koja će biti izmenjena. Naime stručnjaci preporučuju da se tom prilikom ostavi više lastara i zaperaka koji će predstavljati rezervu za fotosintezu i  formiranje dela roda na zapercima. Uz to neophodna je stalna obrada zemljišta u vinogradima.
“Time se maksimalno uništavaju korovi, razbija se pokorica i time zadržava vlaga u zemlji. Takođe je tokom maja potrebno uneti u tlo i azotna mineralna đubriva.”, rekao je Nebojša.
Neophodno je i folijarno prihranjivanje preko listova na 10 do 15 dana. Sve ove mere   dovešće do oporavka  vinograda od mraza. Inače, razmere štete u vranjskom vinogorju još uvek se ne mogu u potpunosti utvrditi. To će biti moguće za četiri do pet dana kada  bi trebalo obaviti rezidbu.

RTV Vranje

Komentara: 0


#   Vranje   poljoprivreda   Pčinjski okrug   RTV Vranje   oštećenja   vinogradarstvo   vinogradi   mraz   Nebojša Mladenović
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima