Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Viša cena otkupa jabuka u Pčinjskom okruku?

rssBookmark and Share

Vranje 25.09.2016. RTV Vranje, Južna Srbija Info

Berba jabuka na svih 650 hektara u okrugu je u punom jeku. Očekuje se da otkupljivači u narednih nekoliko dana saopšte kakva će biti cena otkupa na veliko. Proizvođači smatraju da bi trebalo da bude viša u odnosu na prošlu godinu, jer su troškovi proizvodnje ove sezone narasli i do 25 dinara po kilogramu.

Foto: RTV Vranje
Foto: RTV Vranje

Ova godina nije bila naklonjena proizvođačima voća. Vremenske prilike bile su nepovoljne u svim fazama vegetacije, što je dovelo do smanjenja i obima i kvaliteta ovogodišnjeg roda. Voćari su potrošili  mnogo više sredstava radi  zaštite  zasada, te sada s pravom smatraju  da  bi cena u otkupu trebalo da nadomesti bar deo onoga što su uložili, kako bi očuvali rod. Takva je situacija  i na 195 hektara na području Vranja, gde su zasadi jabuke na drugom mestu po površini, odmah iza šljiva.

„Očekujemo da cena otkupa bude formirana u narednih nekoliko dana. Cena koštanja proizvodnje je od 18 do 25 dinara za kilogram, pa bi u otkupu trebalo da bude viša i odnosu na prošlu godinu.“, kaže mr Nebojša Mladenović PSS.

Inače, maloprodajna cena na našim pijacama kreće se oko 50 dinara za kilogram. Što se tiče prinosa upola su manji u odnosu na višegodišnji prosek.

„Prema našim procenama prinosi se kreću  od 8 do 10 tona po hektaru, ali ima i zasada gde  će rod biti od 20 do 25 tona po hektaru.“, dodaje Nebojša.

Voćari najpre beru takozvane zimske sorte  Ajdered, Zlatni i Crveni Delišes, Greni Smit. Slabiji kvalitet sada iziskuje ozbiljniji pristup berbi i pažljivije klasiranje plodova. Čuvanje u kontrolisanim uslovima u skladištima,  biće najbolji,  ako ne i jedini način da se rod očuva tokom zime.

Komentara: 0


#   Vranje   Pčinjski okrug   PSS   cena   berba   otkup   Nebojša Mladenović   vremenske prilike   jabuke
@


 


[ Dodaj komentar ]