Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Подршка младим пољопривредницима у Белој Паланци

rssBookmark and Share

Бела Паланка 27.08.2019. РТС. Јужна Србија Инфо

Општина Бела Паланка, која се суочава са све већим демографским проблемом, увела је подстицајне мере за пољопривредну производњу. Млади пољопривредници могу да добију по 500.000 динара, као почетни капитал.

Фото: РТС
Фото: РТС

Јелена Станковић, дипломирани инжењер пољопривреде из Беле Паланке, живи са породицом у селу Вргудинац. Одлучила је да своју професију примени на породичном имању.

"Може да се живи лепо од пољопривреде, зато што, пре свега то волимо. То је нешто чиме се бавимо. Бавимо се млечним говедарством, продајемо сир. Добили смо 500 хиљада динара за развој младих пољоприовредника и купили смо краве за те паре. Увек се сви жале да имају идеју, али немају новац, ево то је почетни капитал и то је супер", објашњава Јелена Станковић.

Вишечлано домаћинство Станковића заједнички ради на имању, што умногоме олакшава посао за који не постоји радно време.

„Свако свој део посла добија. Неко на косидби, неко око сена, скупља… Углавном, слажемо се и све што смо спремили, сами смо спремили", каже Миомир Станковић.

Општина Бела Паланка даје субвенције за младе пољопривреднике, који се одлуче да остану на селу.

„Општина Бела Паланка је програмом подршке предвидела 16 милиона динара за 2019. годину. Од тога један део средстава иде за подршку младим пољопривредницима као почетна помоћ за покретање неке пољопривредне производње. И основни услов је да остану да живе и раде на територији општине Бела Паланка", каже Јасмина Голубовић из Одељења за локални економски развоје Беле Паланке.

Субвенције још увек нису подстакле већи број младих људи да се баве пољопривредом, али се овде надају да ће пример Станковића следити и други. Како нам рекоше, од пољопривреде може да се живи.

Коментара: 0


#   млади   пољопривреда   субвенције   Бела Паланка   подршка   Јелена Станковић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима