Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Podrška mladim poljoprivrednicima u Beloj Palanci

rssBookmark and Share

Bela Palanka 27.08.2019. RTS. Južna Srbija Info

Opština Bela Palanka, koja se suočava sa sve većim demografskim problemom, uvela je podsticajne mere za poljoprivrednu proizvodnju. Mladi poljoprivrednici mogu da dobiju po 500.000 dinara, kao početni kapital.

Foto: RTS
Foto: RTS

Jelena Stanković, diplomirani inženjer poljoprivrede iz Bele Palanke, živi sa porodicom u selu Vrgudinac. Odlučila je da svoju profesiju primeni na porodičnom imanju.

"Može da se živi lepo od poljoprivrede, zato što, pre svega to volimo. To je nešto čime se bavimo. Bavimo se mlečnim govedarstvom, prodajemo sir. Dobili smo 500 hiljada dinara za razvoj mladih poljopriovrednika i kupili smo krave za te pare. Uvek se svi žale da imaju ideju, ali nemaju novac, evo to je početni kapital i to je super", objašnjava Jelena Stanković.

Višečlano domaćinstvo Stankovića zajednički radi na imanju, što umnogome olakšava posao za koji ne postoji radno vreme.

„Svako svoj deo posla dobija. Neko na kosidbi, neko oko sena, skuplja… Uglavnom, slažemo se i sve što smo spremili, sami smo spremili", kaže Miomir Stanković.

Opština Bela Palanka daje subvencije za mlade poljoprivrednike, koji se odluče da ostanu na selu.

„Opština Bela Palanka je programom podrške predvidela 16 miliona dinara za 2019. godinu. Od toga jedan deo sredstava ide za podršku mladim poljoprivrednicima kao početna pomoć za pokretanje neke poljoprivredne proizvodnje. I osnovni uslov je da ostanu da žive i rade na teritoriji opštine Bela Palanka", kaže Jasmina Golubović iz Odeljenja za lokalni ekonomski razvoje Bele Palanke.

Subvencije još uvek nisu podstakle veći broj mladih ljudi da se bave poljoprivredom, ali se ovde nadaju da će primer Stankovića slediti i drugi. Kako nam rekoše, od poljoprivrede može da se živi.

Komentara: 0


#   mladi   poljoprivreda   subvencije   Bela Palanka   podrška   Jelena Stanković
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima