Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Последице невремена у блачком крају

rssBookmark and Share

Блаце 20.08.2019. РТС. Јужна Србија Инфо

Последице олујног невремена, које је пре две недеље погодило општину Блаце видљиве су на сваком кораку. Највише су страдале пољопривредне културе, посебно шљиве, због чега је угрожен и рад стотинак сушара, које ће сировину морати да набављају са других подручја.

Фото: РТС
Фото: РТС

Један од највећих произвођача шљива у блачкој општини, Иван Гмијовић из Кашевара, који ово воће гаји на преко тринаест хектара, дуго ће памтити пола сата невремена, које је опустошило његове шљивике, причинивши му штету, од које ће се опорављати годинама.

"Неких седамсто до хиљаду стабала су за вађење", каже Гмијовић. "Исправио сам, то јест пробао сам да исправим неких две хиљаде стабала, шта ће да буде с тим видећемо у наредне две године али је штета само за наредних четири, пет година педесетак хиљада евра."

Каже да је извесно да ће, због оваквог стања, ове године бити и знатно мање сировина за сушење, тако да ће овдашњи погони за прераду углавном радити са минималним капацитетима.


"Најгоре је што је и све закачено градом, тако да што се тиче рада сушаре за ове године на овом терену, биће доста тешко", истиче Гмијовић. "Моћи ћемо нешто са стране да набавимо, али то је стварно велики проблем."

Олујно невреме није поштедело ни саме сушаре. За отклањање последица невремена биће потребно време и значајна средства, због чега ће многи радити у импровизованим условима.

Последице невремена
Последице невремена
 
"Морам да позовем неке другаре, пријатеље овде има доста посла у самом рашчишћавању па после нека импровизација као шатори", објашњава Ненад Стевановић из Трбуња.

"Две трећине општине Блаце претрпело је максималну штету", наводи Бојан Николић. "Нека прелиминарна финансијска процена на пољопривреди је око седамсто милиона динара."

У сенци огромних штета које је причинила олуја одвијају се и завршне припреме за још једну привредно-туристичку манифестацију "Дани шљиве", која ће у Блацу бити одржана од 22. до 25. августа, али и за почетак бербе онога што је преостало.

Коментара: 0


#   Блаце   шљиве   пољопривреда   невреме   воћарство   Бојан Николић   Дани шљиве
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима