Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Posledice nevremena u blačkom kraju

rssBookmark and Share

Blace 20.08.2019. RTS. Južna Srbija Info

Posledice olujnog nevremena, koje je pre dve nedelje pogodilo opštinu Blace vidljive su na svakom koraku. Najviše su stradale poljoprivredne kulture, posebno šljive, zbog čega je ugrožen i rad stotinak sušara, koje će sirovinu morati da nabavljaju sa drugih područja.

Foto: RTS
Foto: RTS

Jedan od najvećih proizvođača šljiva u blačkoj opštini, Ivan Gmijović iz Kaševara, koji ovo voće gaji na preko trinaest hektara, dugo će pamtiti pola sata nevremena, koje je opustošilo njegove šljivike, pričinivši mu štetu, od koje će se oporavljati godinama.

"Nekih sedamsto do hiljadu stabala su za vađenje", kaže Gmijović. "Ispravio sam, to jest probao sam da ispravim nekih dve hiljade stabala, šta će da bude s tim videćemo u naredne dve godine ali je šteta samo za narednih četiri, pet godina pedesetak hiljada evra."

Kaže da je izvesno da će, zbog ovakvog stanja, ove godine biti i znatno manje sirovina za sušenje, tako da će ovdašnji pogoni za preradu uglavnom raditi sa minimalnim kapacitetima.


"Najgore je što je i sve zakačeno gradom, tako da što se tiče rada sušare za ove godine na ovom terenu, biće dosta teško", ističe Gmijović. "Moći ćemo nešto sa strane da nabavimo, ali to je stvarno veliki problem."

Olujno nevreme nije poštedelo ni same sušare. Za otklanjanje posledica nevremena biće potrebno vreme i značajna sredstva, zbog čega će mnogi raditi u improvizovanim uslovima.

Posledice nevremena
Posledice nevremena
 
"Moram da pozovem neke drugare, prijatelje ovde ima dosta posla u samom raščišćavanju pa posle neka improvizacija kao šatori", objašnjava Nenad Stevanović iz Trbunja.

"Dve trećine opštine Blace pretrpelo je maksimalnu štetu", navodi Bojan Nikolić. "Neka preliminarna finansijska procena na poljoprivredi je oko sedamsto miliona dinara."

U senci ogromnih šteta koje je pričinila oluja odvijaju se i završne pripreme za još jednu privredno-turističku manifestaciju "Dani šljive", koja će u Blacu biti održana od 22. do 25. avgusta, ali i za početak berbe onoga što je preostalo.

Komentara: 0


#   Blace   šljive   poljoprivreda   nevreme   voćarstvo   Bojan Nikolić   Dani šljive
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}