Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Произвођачи шљива у Блацу остали без зараде

rssBookmark and Share

Блаце 04.09.2019. РТС. Јужна Србија Инфо

У блачком крају, берба шљива на више од пет хиљада хектара, приводи се крају. Још нису обрани шљивици у вишим пределима, где воће касније сазрева. Због слабијег рода и ниске откупне цене, већина произвођача сматра да је решење у преради.

Произвођачи шљива у Блацу остали без зараде

Година за заборав за већину произвођача шљива у Блацу. Кажу да су их три зла погодила ове сезоне: касни пролећни мразеви, летње олује и, можда највеће, ниске откупне цене.

"Берба је 6 динара од кила, а цена од 10 динара до 18. Сви смо на губитку", наглашава Десимир Ловић, произвођач шљива из Криваје, "нема никакве зараде, некад смо имали зараду, сад ове године нема, нема ништа."

Након неколико тешких година, извесно је да су многи произвођачи у дилеми да ли наставити или одустати од ове производње - оцене су пољопривредних стручњака.

"Мала количина, мала родност, почетна цена је веома ниска", каже Бојан Николић, "сад се цена у последњих неколико дана мења и повећава, тако да онај ко буде могао да сачува и да задржи шљиву, односно чија је шљива зеленија, можда ће неки динар имати више профита."

Нешто бољој заради ове године могу да се надају власници хладњача и сушара, као и они који се одлуче за прераду воћа.

"Самим тим процесом оплемењује се шљива и постиже се, у сваком случају, боља цена", истиче Срђан Милановић, произвођач сувих шљива из Вишесела. "Јесте да има посла, јесте да је напорно, али то је у суштини тај месец у годину дана и онда видећемо како ће да буде. Не одустајемо углавном."

У блачком крају годишње се у просеку за тржиште припреми око хиљаду тона сувих шљива. Да ли ће због мање сировина ове сезоне те количине бити нешто мање, знаће се за двадесетак дана, до када ће сушаре бити у погону.

Коментара: 0


#   Блаце   шљиве   зарада   суве шљиве   произвођачи   Бојан Николић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима