Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Од чувене блачке ракије нема ништа ове године, мраз и врућина уништили род шљиве

rssBookmark and Share

Блаце 14.08.2017. РТС, Јужна Србија Инфо

У општини Блаце, род шљиве тотално је уништен. Оно што није страдало од пролећног мраза докусурио је летошњи град, па је у крају где већина становника живи од шљиве, ове године права реткост видети је. Случајно или не: само у домаћинству Шљивића код Попова, ове године остварен је рекордни род, преноси РТС.

Фото: Танјуг архива
Фото: Танјуг архива

Непрегледни засади шљива, а шљиве ни за лек, тако се ове године могу описати предели у околини Блаца, који су иначе у ово доба више плави него зелени због рода воћа које је заштитни знак ове општине.

Да увек има изузетака, пример је воћњак у селу Попова, где је шљива родила, али не свуда, само код Шљивића.

"Нешто их спасило, а можда и слама. Ја на Божић изнесем сламу, ставим је у воћњак, можда и то има неки утицај, одакле знам!", каже Миладин Шљивић, село Попова.

И док Миладин задовољно обилази свој воћњак , његове комшије гледају празна стабла.

"Зрно нема, зрно нема! Да рекнемо да је неки бацио из авиона, није, то није могуће! А зашто је ово овако ја појма немам", каже Драгољуб Ђокић, село Попова.

Многи воћњаци у Блацу пар година уназад имају умањен род због неповољних временских услова, а ове године, нигде рода и нема , јер што је преживело мраз, дотукао је летос град.

"Врло, врло тешка ситуација што се тиче економског стања и могућности даљег улагања, јер, уколико у ту воћку не уложимио и у наредном периоду је не припремимо за наредну сезону, тешко да очекујемо наредне године род", каже Бојан Николић.

Без обзира на род, и ове године у Блацу ће, крајем августа бити одржана традиционална шљивијада, посвећена воћки од које већина становништва живи.

Коментара: 0


#   Блаце   шљиве   врућине   мраз   Бојан Николић   временске прилике   Шљивић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима