Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Повртари незадовољни због новог намета

rssBookmark and Share

Горње Међурово 20.06.2014. Белами

Одлуку Градске општине Црвени Крст да уведе комунални ред у околини Тврђавске пијаце, путем актуелизације траспорта робе искључиво возилима са плавом налепницом, повртари из Чокота, Доњег Међурова и Лалинца дочекали су са великим незадовољством.

Повртари незадовољни због новог намета

-Сматрамо да је ово још један удар на наш празан новчаник, каже Зоран Живковић, повртар из Чокота и додаје: -Са ценом краставца која је тридесетак динара, ја не могу да покријем трошкове производње, а камо ли да издвајам за налепнице, чије је основна сврха пуњење градског буџета, каже Живковић.

Како каже, његов комби је гаражиран, јер је продаја на Тврђавској пијаци где има тезгу слаба, па му се не исплати да га свакодневно пали за неколико гајбица робе.

Његово незадовољство подржао је и Милан Илић, повртар из Чокота који је рекао да би надлежни више требало да воде рачуна о локалним произвођачима, а не да их разним наметима приморавају да дигну руке од производње.

-На овај начин иду на руку увозницима стране, често сумњиве робе, али и препродавцима, јер се многи од њих робом снабдевају тако што им је директно на тезге довозе други добављачи. Зато ова мера и потрошачима не иде у прилог, јер им ми често и значајно спуштамо цене, док препородавци углавном нису у могућности да чине ту врсту уступка, каже Илић.

Славиша илић, повртар из Чокота рекао је да комби користи искључиво за транспорт поврћа до пијаца у другим градовима и општинама, док је због слабе продаје, до нишких тезги принуђен да робу вози углавном колима.

-Довијамо се на разне начине и трудимо се да, због нерентабилне производње, трошкове сведемо на минимум. Сматрам да би надлежни требало бар мало да имају разумевања за нас-произвођаче, да нас на све начине стимулишу,а не да нас увек изнова оптерећују издацима, што доводи до пада домаће производње, каже Илић.

Огорчен је и Иван Митић, један од најнапреднијих произвођача поврћа у Чокоту.

-Симптоматично је да је ова мера актуелизована у овом тренутку, када нас „константно“ бомбардују причом о дефициту пара у градском буџету, каже Митић.

Огорчени повртари су поздравили напоре надлежних да зауставе ванпијачну продају, која ни њима не иде у прилог, као и да адекватно санкционишу све оне који се непрописно паркирају и стварају закрчења у свим улицама око Тврђавске пијаце.

Саговорници су искористили ову прилику, те су покренули и питање крајње неадекватних, пре свега нехигијенских услова на пијацама, те сматрају да је воће и поврће много безбедније у било ком возилу, него на тезгама где промаја представља једину могућност одржавања какве-такве свежине.
 

Коментара: 0


#   Горње Међурово   пијаца   Лалинац   Црвени Крст градска општина   Чокот   Зоран Живковић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима