Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Povrtari nezadovoljni zbog novog nameta

rssBookmark and Share

Gornje Međurovo 20.06.2014. Belami

Odluku Gradske opštine Crveni Krst da uvede komunalni red u okolini Tvrđavske pijace, putem aktuelizacije trasporta robe isključivo vozilima sa plavom nalepnicom, povrtari iz Čokota, Donjeg Međurova i Lalinca dočekali su sa velikim nezadovoljstvom.

Povrtari nezadovoljni zbog novog nameta

-Smatramo da je ovo još jedan udar na naš prazan novčanik, kaže Zoran Živković, povrtar iz Čokota i dodaje: -Sa cenom krastavca koja je tridesetak dinara, ja ne mogu da pokrijem troškove proizvodnje, a kamo li da izdvajam za nalepnice, čije je osnovna svrha punjenje gradskog budžeta, kaže Živković.

Kako kaže, njegov kombi je garažiran, jer je prodaja na Tvrđavskoj pijaci gde ima tezgu slaba, pa mu se ne isplati da ga svakodnevno pali za nekoliko gajbica robe.

Njegovo nezadovoljstvo podržao je i Milan Ilić, povrtar iz Čokota koji je rekao da bi nadležni više trebalo da vode računa o lokalnim proizvođačima, a ne da ih raznim nametima primoravaju da dignu ruke od proizvodnje.

-Na ovaj način idu na ruku uvoznicima strane, često sumnjive robe, ali i preprodavcima, jer se mnogi od njih robom snabdevaju tako što im je direktno na tezge dovoze drugi dobavljači. Zato ova mera i potrošačima ne ide u prilog, jer im mi često i značajno spuštamo cene, dok preporodavci uglavnom nisu u mogućnosti da čine tu vrstu ustupka, kaže Ilić.

Slaviša ilić, povrtar iz Čokota rekao je da kombi koristi isključivo za transport povrća do pijaca u drugim gradovima i opštinama, dok je zbog slabe prodaje, do niških tezgi prinuđen da robu vozi uglavnom kolima.

-Dovijamo se na razne načine i trudimo se da, zbog nerentabilne proizvodnje, troškove svedemo na minimum. Smatram da bi nadležni trebalo bar malo da imaju razumevanja za nas-proizvođače, da nas na sve načine stimulišu,a ne da nas uvek iznova opterećuju izdacima, što dovodi do pada domaće proizvodnje, kaže Ilić.

Ogorčen je i Ivan Mitić, jedan od najnaprednijih proizvođača povrća u Čokotu.

-Simptomatično je da je ova mera aktuelizovana u ovom trenutku, kada nas „konstantno“ bombarduju pričom o deficitu para u gradskom budžetu, kaže Mitić.

Ogorčeni povrtari su pozdravili napore nadležnih da zaustave vanpijačnu prodaju, koja ni njima ne ide u prilog, kao i da adekvatno sankcionišu sve one koji se nepropisno parkiraju i stvaraju zakrčenja u svim ulicama oko Tvrđavske pijace.

Sagovornici su iskoristili ovu priliku, te su pokrenuli i pitanje krajnje neadekvatnih, pre svega nehigijenskih uslova na pijacama, te smatraju da je voće i povrće mnogo bezbednije u bilo kom vozilu, nego na tezgama gde promaja predstavlja jedinu mogućnost održavanja kakve-takve svežine.
 

Komentara: 0


#   Gornje Međurovo   pijaca   Lalinac   Crveni Krst gradska opština   Čokot   Zoran Živković
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima