Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Уређење и планирање стакленика

rssBookmark and Share

19.02.2008. www.staklenik.com

Уређење и планирање стакленика
Шта је стакленик? То је ограђена површина, покривена провидним материјалом (стаклом или поликарбонатом) која пропушта природну светлост за раст биљке.

Разликује се од осталих конструкција за гајење биља јер има довољну висину да омогући несметан раст биљака, тако да биљка има што природније услове за развој.Планирање и изградња стакленика има неколико фаза које би требало испоштовати. Такође, изградња и рад са стаклеником захтева доста информација.
     

Понуда конструкција је веома велика, тако да се пре било каквог избора добро распитајте и прикупите информације од неколико добављача, снабдевача и узгајивача.

     

ЛОКАЦИЈА

Локацију прву треба размотрити. Ако сте у могућности обезбедите два пута већу парцелу од планиране ради каснијег евентуалног проширења. прецизно одредите потребну површину. Додајте површину за складиште, прилаз возила, помоћне објекте, котларницу, паркинг, каптажу за кишницу итд… у просеку помоћни објекти заузимају 10% укупне површине стакленика. Брдовити предели знају бити проблематични у току транспорта материјала. Максимум аутоматизације је могућ ако су сви потребни објекти у истом нивоу. Земљиште мора бити добро исушено. По потреби могуће је извршити дренажу целог плаца пре монтаже стакленика. природни ветробрани су пожељни. Дрворед или брдо на северној и северозападној страни. У пределима са снежним падавинама дрвеће би требало бити удаљено око 30м од стакленика ради превенције снежних наноса.

         

Да не би падала сенка на усев, дрвеће на истоку, југу и западу требало би бити удаљено на дистанцу 2.5 пута вецу од њихове висине. Утицај климе тог географског подручја на стакленик и гајење биљака треба посебно проучити.

Неповољне локације избегавајте, као што су подручја са честом маглом или бурним временским неприликама. Обратите пажњу колико планине или брда у околини бацају сенку на вашу локацију.

Околина има битан утицај. Осветљење постављено сувише близу објекта може пореметити период фотосинтезе. Доступност производа је најважнија у малопродаји. Великопродаја мозе имати већу флексибилност.

    

Одаберите место са лако доступним транспортним правцима (близина и квалитет путева, железница, река....), тако да сведете троскове транспорта на минимум. Будите што ближе крајњем тржишту и по могућству у близини неке шпедиције. Локација често одлучује тип и цену горива које це се користити у стакленику.

    

ОРИЈЕНТАЦИЈА

Конструкција стакленика баца сенку. Величина сенке зависи од угла под којим падају сунчеви зраци и од годишњег доба. Сенке су дуже сто је сунце ближе хоризонту.

Стакленици постављени изнад 40 степени географске ширине у северној хемисфери требали би бити постављени у правцу исток-запад тако да га зимско сунце може обасјати са бока а не са чела где би било делимицно заклоњено носећим решеткама конструкције.

Испод 40 степени географске ширине стакленик треба поставити од севера ка југу јер је угао ка сунцу много већи. Слеме, бразде и олуци на свим географским ширинама требају бити постављени у правцу од севера ка југу да би се избегла сенка суседног стакленика. Конструкција стакленика је комбинација топло поцинковане челицне конструкције и алуминијума јер јако дуго траје, велике је носивости, и релативно лака за одржавање.

           

Висина бочног зида од пода до почетка крова требала би бити довољно висока да се радници могу слободно кретати ( не мања од 2,5м). Од 3 до 3,5м је неки стандард. већа висина обезбеђује лакшу производњу биљака у висећим саксијама (корпама), допушта биљки да достигне што вецу висину. Висином објекта се повећава и његова запремина а самим тим и већи простор који треба загрејати. Али узмите у обзир да тиме повећавате и запремину ваздуха вашим биљкама и омугацавате им да лаксе дишу а тиме директно утичете на њихов развој.

     

Темељ и парапет, од поврсине тла до почетка спољног стакла, требају бити чврсти и наливени бетоном, минимум 18цм укопан у земљу како би спречио животиње и коров да продру у стакленик. Треба га добро изоловати. Најчешће је висок од 0,3 до 0,5м

Врата би требала бити вишеструка и велика, постављена на сваком крају стакленика. Сви стакленици би требали да имају бар једна врата, довољно велика за улаз возила и остале опреме.


Тежину снега и воде на крову би требало решити постављењем цеви за грејање испод олука како би истопио нагомилани снег. дозвољено оптерећење ветра је прорачунато на 12кг по м2 под условом да врши притисак на стакло под углом од 90 степени. Ако су удари ветра под другацијим углом, дозвољено оптерцење се повећава. последња поља на угловима стакленика се монтирају са гушћим редом стакала да би поднела и разбила евентуалне ударе ветра.

Консултујте инжењера да провери планове и спецификације фирми које производе стакленике, како за велике објекте, тако и за објекте по наруџбини.

Коментара: 0


#   уређење
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима