Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Uređenje i planiranje staklenika

rssBookmark and Share

19.02.2008. www.staklenik.com

Uređenje i planiranje staklenika
Šta je staklenik? To je ograđena površina, pokrivena providnim materijalom (staklom ili polikarbonatom) koja propušta prirodnu svetlost za rast biljke.

Razlikuje se od ostalih konstrukcija za gajenje bilja jer ima dovoljnu visinu da omogući nesmetan rast biljaka, tako da biljka ima što prirodnije uslove za razvoj.Planiranje i izgradnja staklenika ima nekoliko faza koje bi trebalo ispoštovati. Takođe, izgradnja i rad sa staklenikom zahteva dosta informacija.
     

Ponuda konstrukcija je veoma velika, tako da se pre bilo kakvog izbora dobro raspitajte i prikupite informacije od nekoliko dobavljača, snabdevača i uzgajivača.

     

LOKACIJA

Lokaciju prvu treba razmotriti. Ako ste u mogućnosti obezbedite dva puta veću parcelu od planirane radi kasnijeg eventualnog proširenja. precizno odredite potrebnu površinu. Dodajte površinu za skladište, prilaz vozila, pomoćne objekte, kotlarnicu, parking, kaptažu za kišnicu itd… u proseku pomoćni objekti zauzimaju 10% ukupne površine staklenika. Brdoviti predeli znaju biti problematični u toku transporta materijala. Maksimum automatizacije je moguć ako su svi potrebni objekti u istom nivou. Zemljište mora biti dobro isušeno. Po potrebi moguće je izvršiti drenažu celog placa pre montaže staklenika. prirodni vetrobrani su poželjni. Drvored ili brdo na severnoj i severozapadnoj strani. U predelima sa snežnim padavinama drveće bi trebalo biti udaljeno oko 30m od staklenika radi prevencije snežnih nanosa.

         

Da ne bi padala senka na usev, drveće na istoku, jugu i zapadu trebalo bi biti udaljeno na distancu 2.5 puta vecu od njihove visine. Uticaj klime tog geografskog područja na staklenik i gajenje biljaka treba posebno proučiti.

Nepovoljne lokacije izbegavajte, kao što su područja sa čestom maglom ili burnim vremenskim neprilikama. Obratite pažnju koliko planine ili brda u okolini bacaju senku na vašu lokaciju.

Okolina ima bitan uticaj. Osvetljenje postavljeno suviše blizu objekta može poremetiti period fotosinteze. Dostupnost proizvoda je najvažnija u maloprodaji. Velikoprodaja moze imati veću fleksibilnost.

    

Odaberite mesto sa lako dostupnim transportnim pravcima (blizina i kvalitet puteva, železnica, reka....), tako da svedete troskove transporta na minimum. Budite što bliže krajnjem tržištu i po mogućstvu u blizini neke špedicije. Lokacija često odlučuje tip i cenu goriva koje ce se koristiti u stakleniku.

    

ORIJENTACIJA

Konstrukcija staklenika baca senku. Veličina senke zavisi od ugla pod kojim padaju sunčevi zraci i od godišnjeg doba. Senke su duže sto je sunce bliže horizontu.

Staklenici postavljeni iznad 40 stepeni geografske širine u severnoj hemisferi trebali bi biti postavljeni u pravcu istok-zapad tako da ga zimsko sunce može obasjati sa boka a ne sa čela gde bi bilo delimicno zaklonjeno nosećim rešetkama konstrukcije.

Ispod 40 stepeni geografske širine staklenik treba postaviti od severa ka jugu jer je ugao ka suncu mnogo veći. Sleme, brazde i oluci na svim geografskim širinama trebaju biti postavljeni u pravcu od severa ka jugu da bi se izbegla senka susednog staklenika. Konstrukcija staklenika je kombinacija toplo pocinkovane čelicne konstrukcije i aluminijuma jer jako dugo traje, velike je nosivosti, i relativno laka za održavanje.

           

Visina bočnog zida od poda do početka krova trebala bi biti dovoljno visoka da se radnici mogu slobodno kretati ( ne manja od 2,5m). Od 3 do 3,5m je neki standard. veća visina obezbeđuje lakšu proizvodnju biljaka u visećim saksijama (korpama), dopušta biljki da dostigne što vecu visinu. Visinom objekta se povećava i njegova zapremina a samim tim i veći prostor koji treba zagrejati. Ali uzmite u obzir da time povećavate i zapreminu vazduha vašim biljkama i omugacavate im da lakse dišu a time direktno utičete na njihov razvoj.

     

Temelj i parapet, od povrsine tla do početka spoljnog stakla, trebaju biti čvrsti i naliveni betonom, minimum 18cm ukopan u zemlju kako bi sprečio životinje i korov da prodru u staklenik. Treba ga dobro izolovati. Najčešće je visok od 0,3 do 0,5m

Vrata bi trebala biti višestruka i velika, postavljena na svakom kraju staklenika. Svi staklenici bi trebali da imaju bar jedna vrata, dovoljno velika za ulaz vozila i ostale opreme.


Težinu snega i vode na krovu bi trebalo rešiti postavljenjem cevi za grejanje ispod oluka kako bi istopio nagomilani sneg. dozvoljeno opterećenje vetra je proračunato na 12kg po m2 pod uslovom da vrši pritisak na staklo pod uglom od 90 stepeni. Ako su udari vetra pod drugacijim uglom, dozvoljeno optercenje se povećava. poslednja polja na uglovima staklenika se montiraju sa gušćim redom stakala da bi podnela i razbila eventualne udare vetra.

Konsultujte inženjera da proveri planove i specifikacije firmi koje proizvode staklenike, kako za velike objekte, tako i za objekte po narudžbini.


#   uređenje
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima