Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вишње преродиле, само да леда не буде

rssBookmark and Share

Прокупље 13.06.2014. Д. Борисављевић, Политика

Овогодишњи род облачинске вишње у Топлици је тридесет одсто већи него прошле године. Недостатак прерађивачких капацитета и даље је највећи проблем. Откупљивачи се жале на високу таксу и инспекторе

Вишње преродиле, само да леда не буде

– Црвене се вишњици дуж целе Топлице. За десетак дана почиње берба, а то је за велики број пољопривредника главни и највећи извор прихода. Овде се у сезони откупи и до 30.000 тона сочне киселкасто-слатке воћке.

Сорта облачинска, названа по Облачинском језеру испод Јастрепца где је откривена, веома је родна, не тражи неко посебно земљиште, а с обзиром на то да је ниског раста лако се и негује и бере.

Пред сам почетак овогодишње бербе, у Прокупљу су се састали крупни произвођачи и велики откупљивачи вишње, да би се договорили како што успешније да обаве овај велики посао, који, како рече Мирољуб Пауновић, председник општине, представља главну бригу свих, од власти до одгајивача и берача.

Зоран Обрадовић из Мале Плане бави се и гајењем вишања и њиховим откупом. Каже да је овогодишњи род за 20–30 одсто већи него прошле године и да је квалитет веома добар. Он гаји вишњу на око осам хектара и нада се да ће откупна цена бити приближна прошлогодишњој – 40 до 50 динара за килограм.

– Има доста проблема у откупу вишања. Високе су комуналне таксе: за свако откупно место откупљивач треба да плати по 30.000 динара. Само на име тога прошле године сам платио милион и шездесет хиљада. Има откупљивача и са по 50 откупних места, јер је ово планински крај, у сеоским кућама су остали само стари који не могу да транспортују вишњу јер нeмају чиме. Због тога морамо да имамо више откупних места – каже Обрадовић.

И други откупљивачи истакли су овај проблем, али су се жалили и на поступке инспектора. Јер, они траже много папира, рекли су, које често произвођачи немају. Вишње, на пример, продаје унук, а он нема решење да је од деде наследио вишњик. Шта да се друго уради него да се вишње, ипак, откупе. Слично је и са исплатама: само око трећине је овде регистрованих домаћинстава којим може да се плаћа на банковни рачун. Осталима се плаћа у готову. А и на једно и на друго се плаћа ПДВ, о чему мора да се води компликована администрација – кажу откупљивачи.

Десет динара за обрани килограм
Берби се радују и берачи. Многи од њих за десетак, петнаест дана, колико траје берба вишања, пристојно зараде. Прошле године им је плаћано и по 10 динара за убрани килограм, а дневно може да се тим послом заради до 1.600 динара. Зато овамо долазе берачи из свих крајева: од Беле Паланке па све до Бујановца. Многе породице, нарочито Рома, у вишњицима и спавају.

Основни проблем у Топлици је где сместити толики род вишања. У крају нема прерађивача овог воћа, па су откупљивачи приморани да га транспортују у Александровац, Књажевац, или још удаљеније Ваљево, Осечину, Коцељеву. И то, наравно, снижава откупну цену.


Инфо

2.358 хектара у општини Прокупље је под засадима вишње
1.063 вагона вишње је откупљено прошле године, а процењује се да ће ове године бити и целих 1.500 вагона
100.000 тона вишања сорте облачинска, према проценама, роди у Србији годишње, од тога скоро половина у Топлици.

Коментара: 0


#   Прокупље   вишње   председник општине   Мала Плана   Мирољуб Пауновић   Облачинско језеро   откупна цена
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима