Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Воћари из Мерошине одустају од бербе вишања - Откупна цена 30 динара по килограму

rssBookmark and Share

Мерошина 04.07.2019. Е-капија

Већи број пољопривредника са подручја општине Мерошина одустао је од бербе вишања због откупне цене од само 30 динара по килограму.

Воћари из Мерошине одустају од бербе вишања - Откупна цена 30 динара по килограму

Стручни сарадник за пољопривреду у Општини Мерошина Хранислав Стојановић рекао је да вишње беру само они који имају машине за бербу и они који су у великим дуговима, па да их колико-толико умање.

- Са ценом од 30 динара произвођачи немају од овогодишњег рода никакву зараду, јер су трошкови бербе 20 динара по килограму, плус храна и смештај за бераче. Вишње беру они који су се задужили за репроматеријал и за механизацију, па да барем мало смање дугове - рекао је Стојановић.

Истакао је да је квалитет овогодишњег рода изузетан, међутим, откупљивачи проналазе најразличитије изговоре да би вишње оценили другом, а не првом класом, која се плаћа 40 до 50 динара.

- Произвођачи су немоћни да било шта учине, јер тржиште код нас није заживело. Откупљивачи су постигли договор, држе цену и имаће одличну зараду, и они и прерађивачи. По нашим проценама, прерађивачи ће имати 40 динара чисте зараде по килограму вишње. Сви ће бити на добитку, само произвођачи на губитку - нагласио је Стојановић.

Према његовим речима, на светском тржишту килограм вишања, и то лошијег квалитета, кошта 1,2 евра.

- Минимална цена са којом би воћари могли да покрију трошкове производње и остваре какву-такву зараду је 50 динара по килограму. Са ценом од 60 динара би били задовољни и могли би да рачунају на неопходна улагања у обраду и заштиту засада за наредну годину - рекао је Стојановић.

Он је истакао да је прошле године била слична ситуација са откупом, а како ствари стоје ни наредна година неће бити ништа боља.

- То ће свакако утицати на смањење засада, које већ ионако преполовљује инсект жилогриз. Млади напуштају производњу вишања и одлазе из села, јер не виде више никакву перспективу овде - наглашава Хранислав Стојановић.

На подручју општине Мерошина вишњом је засађено око 2.000 хектара, а око 90% домаћинстава обрађује сопствене засаде.

Мерошина има хладњачу "Воћар", капацитета 900 вагона, али је она већ пет, шест година у стечају, исто као и нишка хладњача. Произвођачи верују да се стечај намерно одуговлачи, како би откупљивачи имали сигурно тржиште и могли да обарају цену по свом нахођењу.

Е-капија

Коментара: 0


#   Мерошина   вишње   берба   Воћар Мерошина   Хранислав Стојановић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима