Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Заштита географског порекла облачинске вишње

rssBookmark and Share

Прокупље 09.03.2017. Јужна Србија Инфо

Заштита географског порекла облачинске вишње била је тема разговора представника произвођача, власника хладњача и прерађивача који је одржан у Мерошини.

Заштита географског порекла облачинске вишње

На овом састанку присуствовали су и запослени из Одељења за пољопривреду Општинске управе Општине Прокупље који су се упознали са реализацијом пројекта “Заштите географског порекла облачинске вишње”.

Тамара Живадиновић из “Mena Group“ из Ниша, једна од аутора пројекта, истакла је да се још пре три године кренуло са израдом елабората о заштити географског порекла облачинске вишње и да је од изузетног значаја што се сада зна у којим прокупачким селима се производи вишња са заштићеним географским пореклом.

 -У заштићена подручја спадају Мерошина, део општине Прокупље, Житорађе,Ниш, Дољевац и Блаце. У овом делу Србије производи се најквалитетнија вишња, која је изузетно тражена на домаћем и иностраном тржишту, рекла је Живадиновић и додала да сви субјекти у ланцу производње у наредном периоду треба да се прилагоде новим стандардима производње и прераде вишње.

Према њеним речима увођење нових стандарда најбоље се може применити удруживањем произвођача.

- Заједничким наступом на тржишту произвођачи могу више и квалитетније да остваре своје интересе. Као појединци изложени су искључиво интересима власника хладњача и прерађивача, изјавила је она и истакла да се треба ангажовати на изради елабората о стандардизацији производа од облачинске вишње са заштићеног подручја.

 

Коментара: 0


#   Прокупље   Мерошина   вишња   Облачина   национални бренд
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима