Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Представљени потенцијали Ниша на инвестиционoj конференцији за дијаспору у Штутгарту

rssBookmark and Share

Ниш 06.02.2023. Јужна Србија Инфо

Инвестициона и пословна конференција за дијаспору, после Цириха и Беча, организована и у Штутгарду, одична је прилика за сусрет са српском заједницом у Немачкој и да се потенцијалним инвеститорима представе све могућности за улагања у Ниш и јужни део централне Србије.

Фото: Град Ниш
Фото: Град Ниш

Посебан акценат током трајања конференције која је организована са циљем да убрза процесе пословне сарадње матице и дијаспоре, био је на повратку наших исељеника у Србију, конкретно у Ниш.

Захваљујући политичкој стабилности добили смо и економску извесност, нове инвестиције, радна места, привредни раст и виши стандард живота и уверена сам да ће наши људи имати довољно разлога да се врате у своју земљу. Постоји велики број заинтересованих предузетника из дијаспоре који желе да сарађују са компанијама у матици, чиме ћемо унапредити домаћу економију. Вредност директних страних инвестиција у протеклих десет година је 920 милиона евра и то је један од разлога зашто је Ниш град са повољним пословним окружењем и верујем да су то показатељи да вреди улагати у наш град, навела је током Конференције градоначелница Ниша Драгана Сотировски.

Она је навела да је Савезна Република Немачка најважнији партнер Србији, имаући у виду не само трговинску размену две државе вредну 8,3 милијарде евра годишње, већ и свеукупне билатералне односе и да је у немачким компанија у Србији запослено 78.000 људи.

Конференција је организована у оквиру пројекта „Повежи се Србијо II” са јединственом платформом Пословни атлас Србије, коју је развила ПКС и која обједињује пројекте за улагање, инвестиционе локације, а омогућава и брже повезивање домаћих и компанија у дијаспори.

На конференцији су учествовали и министар без портфеља у Влади Србије Ђорђе Милићевић, амбасадорка Републике Србије у СР Немачкој, др Снежана Јанковић, некадашњи југословенски амбасадор у Немачкој и генерални конзул у Цириху и Салзбургу Зоран Јеремић, као и представници Привредне коморе Србије и Регионалне развојне агенције Србије.

 
 


#   Ниш   Драгана Сотировски   Немачка   инвестиције   дијаспора
#GradonacelnicaN @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима