Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Predstavljeni potencijali Niša na investicionoj konferenciji za dijasporu u Štutgartu

rssBookmark and Share

Niš 06.02.2023. Južna Srbija Info

Investiciona i poslovna konferencija za dijasporu, posle Ciriha i Beča, organizovana i u Štutgardu, odična je prilika za susret sa srpskom zajednicom u Nemačkoj i da se potencijalnim investitorima predstave sve mogućnosti za ulaganja u Niš i južni deo centralne Srbije.

Foto: Grad Niš
Foto: Grad Niš

Poseban akcenat tokom trajanja konferencije koja je organizovana sa ciljem da ubrza procese poslovne saradnje matice i dijaspore, bio je na povratku naših iseljenika u Srbiju, konkretno u Niš.

Zahvaljujući političkoj stabilnosti dobili smo i ekonomsku izvesnost, nove investicije, radna mesta, privredni rast i viši standard života i uverena sam da će naši ljudi imati dovoljno razloga da se vrate u svoju zemlju. Postoji veliki broj zainteresovanih preduzetnika iz dijaspore koji žele da sarađuju sa kompanijama u matici, čime ćemo unaprediti domaću ekonomiju. Vrednost direktnih stranih investicija u proteklih deset godina je 920 miliona evra i to je jedan od razloga zašto je Niš grad sa povoljnim poslovnim okruženjem i verujem da su to pokazatelji da vredi ulagati u naš grad, navela je tokom Konferencije gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Ona je navela da je Savezna Republika Nemačka najvažniji partner Srbiji, imaući u vidu ne samo trgovinsku razmenu dve države vrednu 8,3 milijarde evra godišnje, već i sveukupne bilateralne odnose i da je u nemačkim kompanija u Srbiji zaposleno 78.000 ljudi.

Konferencija je organizovana u okviru projekta „Poveži se Srbijo II” sa jedinstvenom platformom Poslovni atlas Srbije, koju je razvila PKS i koja objedinjuje projekte za ulaganje, investicione lokacije, a omogućava i brže povezivanje domaćih i kompanija u dijaspori.

Na konferenciji su učestvovali i ministar bez portfelja u Vladi Srbije Đorđe Milićević, ambasadorka Republike Srbije u SR Nemačkoj, dr Snežana Janković, nekadašnji jugoslovenski ambasador u Nemačkoj i generalni konzul u Cirihu i Salzburgu Zoran Jeremić, kao i predstavnici Privredne komore Srbije i Regionalne razvojne agencije Srbije.

 
 

Komentara: 0


#   Niš   Dragana Sotirovski   Nemačka   investicije   dijaspora
#GradonacelnicaN @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima