Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Пројекти прекограничне сарадње Србије и Бугарске

rssBookmark and Share

Топлички округ 22.09.2015. РТС

До 18. јануара наредне године сви који имају идеју за заједнички пројекат са партнерима из суседне Буграске, моћи ће да аплицирају за укупно 12,6 милиона евра, колико је Европа издвојила из предприступних фондова.

Пројекти прекограничне сарадње Србије и Бугарске

Предност ће имати пројекти који се тичу туризма, младих и заштите животне средине.

До 2020. године за прекограничну сарадњу Србије и Буграске, ЕУ издвојила је непуних 29 милиона евра. У првом позиву са 12 и по милиона биће подржани пројекти који буду најбоље оцењени, а који стижу са прекограничних подручја две земље.

У Буграској су то Видин, Монтана, Враца, Софија Перник и Чустендил, а у Србији седам округа Нишавски, Пиротски, Јабланички, Пчињски, Топлички, Борски и Зајечарски.

Много ће бити критеријума за одлучивање ко ће добити новац. Гледаће се јачина прекограничног ефекта, претходно искуство подносилаца пројекта, и ефикасност онога што ће се тим подржаним пројектом добити. Идеје о младима, туризму и заштити животне средине имаће у овом позиву предност.

Од 2007. до 2013 године у оквиру прекограничне сарадње Србије и Буграске реализовано је 155 пројеката укупне вредности око 35 милиона евра. Многе локалне самоуправе су тако европским новцем изградиле хале, игралишта, паркове, путеве, мобилијаре, спомен комплексе...

Подносиоци пројекта могу бити правна лица, НВО, школе, јавна предузећа, разне агенције, културне институције, локалне самоуправе.

Софија је изразила спремност да јој партнер ка предприступним фондовима буде Ниш.

У наредних пет година највише европских пара бић издвојено за идеје које стижу из општина на српско-румунској граници - укупно 75 милиона евра.

video...

Коментара: 0


#   јавна предузећа   ЕУ   Србија   Топлички округ   Јабланички округ   Пчињски округ   Нишавски округ   Пиротски округ   фонд   Бугарска   Монтана     Видин   Перник   Борски округ     правна лица
@


 


[ Додај коментар ]