Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Projekti prekogranične saradnje Srbije i Bugarske

rssBookmark and Share

Toplički okrug 22.09.2015. RTS

Do 18. januara naredne godine svi koji imaju ideju za zajednički projekat sa partnerima iz susedne Bugraske, moći će da apliciraju za ukupno 12,6 miliona evra, koliko je Evropa izdvojila iz predpristupnih fondova.

Projekti prekogranične saradnje Srbije i Bugarske

Prednost će imati projekti koji se tiču turizma, mladih i zaštite životne sredine.

Do 2020. godine za prekograničnu saradnju Srbije i Bugraske, EU izdvojila je nepunih 29 miliona evra. U prvom pozivu sa 12 i po miliona biće podržani projekti koji budu najbolje ocenjeni, a koji stižu sa prekograničnih područja dve zemlje.

U Bugraskoj su to Vidin, Montana, Vraca, Sofija Pernik i Čustendil, a u Srbiji sedam okruga Nišavski, Pirotski, Jablanički, Pčinjski, Toplički, Borski i Zaječarski.

Mnogo će biti kriterijuma za odlučivanje ko će dobiti novac. Gledaće se jačina prekograničnog efekta, prethodno iskustvo podnosilaca projekta, i efikasnost onoga što će se tim podržanim projektom dobiti. Ideje o mladima, turizmu i zaštiti životne sredine imaće u ovom pozivu prednost.

Od 2007. do 2013 godine u okviru prekogranične saradnje Srbije i Bugraske realizovano je 155 projekata ukupne vrednosti oko 35 miliona evra. Mnoge lokalne samouprave su tako evropskim novcem izgradile hale, igrališta, parkove, puteve, mobilijare, spomen komplekse...

Podnosioci projekta mogu biti pravna lica, NVO, škole, javna preduzeća, razne agencije, kulturne institucije, lokalne samouprave.

Sofija je izrazila spremnost da joj partner ka predpristupnim fondovima bude Niš.

U narednih pet godina najviše evropskih para bić izdvojeno za ideje koje stižu iz opština na srpsko-rumunskoj granici - ukupno 75 miliona evra.

video...

Komentara: 0


#   javna preduzeća   EU   Srbija   Toplički okrug   Jablanički okrug   Pčinjski okrug   Nišavski okrug   Pirotski okrug   fond   Bugarska   Montana     Vidin   Pernik   Borski okrug     pravna lica
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}