Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Пројекти за Пирот: Гасификација и Транспортно–логистички центар

rssBookmark and Share

Пирот 30.09.2019. Зоран Панић, Данас

Градоначелник Пирота Владан Васић после скупа у Њујорку и састанка са председником ”Мишелин групе”

Значајни пројекти за Пирот- гасификација и Транспортно – логистички центар
Значајни пројекти за Пирот- гасификација и Транспортно – логистички центар

На позив председника “Мишелин групе“ Флорана Менегоа, у Њујорку су недавно боравили градоначелник Пирота Владан Васић и директор Слободне зоне Пирот Драган Костић. Ова компанија има своју фабрику “Тигар Тајерс“ у Пироту. У Уједињеним нацијама је одржан Самит о климатским променама на коме је учествовала и делегација Србије.

Значај фабрике “Тигар Тајерс“ у Пироту за читав овај регион је свима нама познат. Састанак са председником “Мишелин групе“ Флораном Менегоом је био значајан за наш град и нашу делегацију и састанак је био веома добар. Оно што је позитивно је Менего врло цени људе који раде у Пироту и по његовим речима пиротска фабрика не да има будућност, него има и планове за даљи напредак - каже за Данас Владан Васић.

Васић додаје да пошто је самит у Уједињеним нацијама био везан за климатске промене, две веома важне области су повезане са овом темом а то су гасификација Пирота и компаније “Тигар Тајерс“ и Транспортно-логистички центар Слободне зоне Пирот.

– Оба пројекта би знатно унапредила животну средину у граду а то не можемо сами да решимо. Гасификацију града и интер конекцију са гасоводом из Бугарске очекујемо већ неколико година. Мислим да ће то држава да уради. Неке прелиминарне информације говоре да ће то бити до 2023. године. Обавестили смо председника “Мишелим групе“ да ћемо радити пројекат да Градска Топлана, без обзира што нема интер конекцију на гасовод, користи гас за даљинско грејање од 1. јануара идуће године, такозваним острвским снабдевањем гаса, односно допремањем гаса у цистернама. Радимо на прилагођавању Топлане за коришћење гаса. “Мишелин“ је много већи потрошач него наша Топлана. Користе угаљ и мазут а коришћење гаса је једно од могућих решења - каже Васић.

Према речима Васића, за Транспортно-логистички терминал заинтересоване су Железнице Србије и Бугарске и Министарство саобраћаја и инфраструктуре.

- Град је урадио студију изводљивости и од Министарства финансија добили проглашење јавног интереса за откуп земљишта за локацију које смо почели. То не можемо да урадимо сами. Потребна је помоћ неких европских фондова, министаррства саобраћаја и инфраструктуре или других министарстава. То су биле главне теме. Наша делегација је учествовала и на једном занимљивом Инвестиционом форуму које је организовала Конкордија на коме је био и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеш. Он је говорио о инвестиција у западни Балкан и Србију. Срели смо се и са једном групом Пироћанаца који раде на значајним пословима у Њујорку - каже Васић.

Зоран Панић, Данас

Коментара: 0


#   Пирот   саобраћај   УН   Владан Васић   енергетика   Драган Костић   гас   транспорт   Њујорк   Лист Данас   Слободна зона Пирот   Тигар - Tigar tyres Пирот
@kzpvladanvasic @OnlineDanas @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима