Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Projekti za Pirot: Gasifikacija i Transportno–logistički centar

rssBookmark and Share

Pirot 30.09.2019. Zoran Panić, Danas

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić posle skupa u Njujorku i sastanka sa predsednikom ”Mišelin grupe”

Značajni projekti za Pirot- gasifikacija i Transportno – logistički centar
Značajni projekti za Pirot- gasifikacija i Transportno – logistički centar

Na poziv predsednika “Mišelin grupe“ Florana Menegoa, u Njujorku su nedavno boravili gradonačelnik Pirota Vladan Vasić i direktor Slobodne zone Pirot Dragan Kostić. Ova kompanija ima svoju fabriku “Tigar Tajers“ u Pirotu. U Ujedinjenim nacijama je održan Samit o klimatskim promenama na kome je učestvovala i delegacija Srbije.

Značaj fabrike “Tigar Tajers“ u Pirotu za čitav ovaj region je svima nama poznat. Sastanak sa predsednikom “Mišelin grupe“ Floranom Menegoom je bio značajan za naš grad i našu delegaciju i sastanak je bio veoma dobar. Ono što je pozitivno je Menego vrlo ceni ljude koji rade u Pirotu i po njegovim rečima pirotska fabrika ne da ima budućnost, nego ima i planove za dalji napredak - kaže za Danas Vladan Vasić.

Vasić dodaje da pošto je samit u Ujedinjenim nacijama bio vezan za klimatske promene, dve veoma važne oblasti su povezane sa ovom temom a to su gasifikacija Pirota i kompanije “Tigar Tajers“ i Transportno-logistički centar Slobodne zone Pirot.

– Oba projekta bi znatno unapredila životnu sredinu u gradu a to ne možemo sami da rešimo. Gasifikaciju grada i inter konekciju sa gasovodom iz Bugarske očekujemo već nekoliko godina. Mislim da će to država da uradi. Neke preliminarne informacije govore da će to biti do 2023. godine. Obavestili smo predsednika “Mišelim grupe“ da ćemo raditi projekat da Gradska Toplana, bez obzira što nema inter konekciju na gasovod, koristi gas za daljinsko grejanje od 1. januara iduće godine, takozvanim ostrvskim snabdevanjem gasa, odnosno dopremanjem gasa u cisternama. Radimo na prilagođavanju Toplane za korišćenje gasa. “Mišelin“ je mnogo veći potrošač nego naša Toplana. Koriste ugalj i mazut a korišćenje gasa je jedno od mogućih rešenja - kaže Vasić.

Prema rečima Vasića, za Transportno-logistički terminal zainteresovane su Železnice Srbije i Bugarske i Ministarstvo saobraćaja i infrastrukture.

- Grad je uradio studiju izvodljivosti i od Ministarstva finansija dobili proglašenje javnog interesa za otkup zemljišta za lokaciju koje smo počeli. To ne možemo da uradimo sami. Potrebna je pomoć nekih evropskih fondova, ministarrstva saobraćaja i infrastrukture ili drugih ministarstava. To su bile glavne teme. Naša delegacija je učestvovala i na jednom zanimljivom Investicionom forumu koje je organizovala Konkordija na kome je bio i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadeš. On je govorio o investicija u zapadni Balkan i Srbiju. Sreli smo se i sa jednom grupom Piroćanaca koji rade na značajnim poslovima u Njujorku - kaže Vasić.

Zoran Panić, Danas

Komentara: 0


#   Pirot   saobraćaj   UN   Vladan Vasić   energetika   Dragan Kostić   gas   transport   Njujork   List Danas   Slobodna zona Pirot   Tigar - Tigar tyres Pirot
@kzpvladanvasic @OnlineDanas @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima